Malé bobule plné zdravia

NETKY.SK • 6 September 2017, 11:08 • 2 min
Malé bobule plné zdravia

BRATISLAVA - Brusnica obyčajná je poloker z čeľade vresovcovité. Jeho plod sa nazýva brusnica. Brusnica ma listy tvaru elipsy. Je to vždyzelený krík. jeho jedlé plody sa zbierajú na konzumáciu aj na výživové doplnky, čaje, lieky.

slovakia

left justify in out

Brusnica je známa najmä svojimi pozitívnymi účinkami na močové ústrojenstvo. Na prípravu čajových zmesí sa používajú listy brusnice, na výrobu potravinových doplnkov a liečiv červené plody. Brusnice obsahujú látky zvané proanthokyanidíny so schopnosťou viazať sa na baktérie a zabrániť im nahromadiť sa na steny močových ciest. Aby ste podporili účinok brusníc platí zásada, že musíte veľa piť. Iba tak budú všetky škodlivé látky z tela vyplavené. Z jedného výskumu vyplýva, že dva poháre brusnicového džúsu denne znižujú riziko infekcie močových ciest u tehotných žien až o 41%.

 

A rovnakým spôsobom pôsobí vyššie uvedená látka na ústnu dutinu. Ďalším preukázaným prínosom brusníc je zamedzenie tvorby zubného kazu. Samozrejme za predpokladu, že brusnice neobsahujú pridaný cukor.

 

obrazok

 

Málo ľudí však vie, že brusnice majú mnoho ďalších liečivých vlastností. Okrem iného vám môžu pomôcť pri niekotrých ochoreniach žlčníka a pri liečbe cukrovky. Ďalej obsahujú vysoké množstvo živín a obrovské množstvo antioxidantov. Právom sú teda brusnice označované za "superpotraviny". Obecne sa za superpotraviny považujú také produkty, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty s blahodárnymi účinkami na imunitu. Brusnice obsahujú okrem iných vitamíny A, C, E, vlákninu, železo, vápnik a draslík. Ďalej zvyšujú v tele podiel "dobrého" cholesterolu.

 

Ak si strážite líniu, isto vás poteší, že brusnice sú nízkokalorické. Aj preto sú veľmi obúbenou prísadou pokrmov. Slúžia tiež ako prevencia proti niektorým typom rakoviny. Niektoré výskumy ukazujú, že brusnice spomalujú postup nádorov prostaty, pečene, čriev, vaječníkov a pŕs.

 

Ďalšie výskumy úvazdajú, že pomáhajú aj kardiakom. Polyfenoly v nich obsiahnuté zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek a znižujú krvný tlak. Ale pozor! Ľudia, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi by sa brusnicám mali veľkým oblúkom vyhýbať. Môžu totiž znížiť protizrážavý účinok lieku a vyvolať životu nebezpečné krvácanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies