Malé a stredné podniky nemajú o robotike dostatok informácií

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 15:37 • 2 min
Malé a stredné podniky nemajú o robotike dostatok informácií

RAJECKÉ TEPLICE – Poskytnúť zástupcom slovenských malých a stredných podnikov informácie o možnostiach zvýšenia konkurencieschopnosti prostredníctvom automatizácie a robotiky bolo hlavným cieľom konferencie Robotika vo výrobnej praxi malých a stredných podnikov, na ktorej sa dnes v Rajeckých Tepliciach zišlo takmer 120 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa Národného centra robotiky Františka Duchoňa nemajú malé a stredné podniky o robotike dostatok informácií a nevyužívajú ju efektívne. "Preto sme im vytvorili priestor, aby sa dozvedeli, čo všetko je v robotike k dispozícii, čo je efektívne, čo je ekonomicky návratné a aké majú možnosti dofinancovania pracovísk," povedal Duchoň.

 

Podotkol, že konkurencieschopnosť spočíva práve v nových technológiách a robotika ich ponúka. "Treba im to ukázať, povedať im, aké prostriedky do toho musia investovať, za koľko rokov sa im to vráti, čo im to spôsobí vo firme z hľadiska zamestnanosti či štruktúry zamestnancov. Momentálne je konkurencia z východnej Ázie, Ameriky, ale v Európe nebudeme mať viac ľudí. To si otvorene povedzme, demografická krivka nepustí. Ale môžeme pomôcť práve vývoju výroby a priemyslu v zmysle našich technológií, ktoré by sme mali vyvíjať, skúmať, vytvárať. Aby neskončili niekde na univerzitách a v akadémiách. Ale naozaj boli nasadené v praxi," zdôraznil riaditeľ Národného centra robotiky.

 

Upozornil, že 99 % firiem nemá dosť ľudí, ktorí by sa mohli zaoberať robotikou a automatizáciou. "Je trošku problém so slovenským školstvom, ktoré treba podľa môjho názoru pretransformovať. Možno nie radikálne, ale pomôcť lepším školám, ktoré sa týmto zaoberajú a vytvárajú technických inžinierov, ktorí sú žiadaní na pracovnom trhu. A malo by byť v záujme štátu, aby takéto pracovné sily vytváral," dodal Duchoň.

 

Konferenciu Robotika vo výrobnej praxi malých a stredných podnikov pripravili vydavateľstvá HMH, s.r.o., (atp journal) a LEADER press, s.r.o., (ai magazine).

 

"Konferenciu sme zamerali na malé a stredné podniky, pretože sú ťažiskové pre celú ekonomiku. Preto sme chceli, aby aj malé a stredné podniky mali možnosť zoznámiť sa s tým, čo je práve aktuálne v tejto oblasti a čo im môže pomôcť zlepšiť konkurencieschopnosť, či už na domácom alebo zahraničnom trhu. A aby získali praktické informácie, inšpirovali sa tými, ktorí už majú skúsenosti v tejto oblasti a mohli preniesť poznatky aj do svojich firiem a výrobných prevádzok," doplnil šéfredaktor odborného časopisu o priemyselnej automatizácii atp journal Anton Gérer.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona