Malé a stredné podniky budú zrejme opäť oslobodené od energetických auditov

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 12:40 • 2 min
Malé a stredné podniky budú zrejme opäť oslobodené od energetických auditov

BRATISLAVA - Malé a stredné podniky zrejme naďalej nebudú musieť vykonať energetický audit svojej prevádzky.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič, v súčasnosti sa vykonáva revízia európskej smernice o energetickej efektívnosti, ktorá by mohla priniesť pri energetických auditoch aj zmenu pre malé a stredné podniky. Slovenská agentúra to však nepredpokladá. „Doteraz v rámci revízie nie je návrh, aby povinné audity vykonávali aj malé a stredné podniky. Povinnosť by mala zostať zachovaná len pre veľké podniky,“ dodal Jurikovič.

Energetické audity sú pre malé a stredné podniky dobrovoľné. SIEA však upozorňuje, že niekedy je problém s určením, či je podnik malý, stredný alebo veľký. „Spravidla sa pozrie len na počet zamestnancov a ekonomické ukazovatele podniku a nezohľadňujú sa partnerské a prepojené podniky,“ upozorňuje Jurikovič. Agentúra však odporúča malým a stredným podnikom, aby si energetický audit dali urobiť.

 

„Výsledkom každej dôslednej analýzy spotreby energie by totiž mal byť návrh súborov opatrení, ktorých realizácia môže prispieť k významným energetickým i finančným úsporám. Presvedčili sa o tom mnohé firmy, ktoré si v minulosti za energetický audit zaplatili, hoci im to zákon neprikazoval. Finančný prínos precízne vypracovaného auditu môže viacnásobne prevýšiť cenu, ktorú podnikateľ za audit zaplatí,“ uviedla SIEA. V súčasnosti sa už pripravujú aj výzvy na podporu energetických auditov pre malé a stredné podniky prostredníctvom eurofondov.

V súčasnosti majú, respektíve mali povinnosť vykonať energetický audit všetky priemyselné firmy na Slovensku s celoročnou spotrebou energie od 5 500 do 20 000 megawatthodín. Povinný bol aj pre pôdohospodárov. V ich prípade bol dolný limit stanovený na 2 500 megawatthodín a horný limit na 10 000 megawatthodín. Podnikateľovi, ktorý mal povinnosť vykonať energetický audit a neurobil tak, hrozí pokuta až do výšky 30 tisíc eur.

https://venergetike.sk/energeticke-audity-zrejme-zostanu-povinne-velkych/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies