Malé a stredné nemocnice pohrozili Union ZP vypovedaním zmlúv

NETKY.SK • 22 September 2016, 20:14 • 2 min
Malé a stredné nemocnice pohrozili Union ZP vypovedaním zmlúv

BRATISLAVA – Malé a stredné nemocnice budú pri rokovaní so súkromnou Union zdravotnou poisťovňou trvať na súčasnom nastavení platieb. Ak by sa znížili, väčšina z nich jej môže vypovedať zmluvu, informovala dnes Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje asi 70 neštátnych zdravotníckych zariadení.

slovakia

left justify in out

"Veríme však v dohodu," napísala dnes ANS v písomnom stanovisku. Asociácia a Union ZP budú rokovať o úprave zmluvných podmienok od 1. októbra tohto roka. "Rokovania o zvýšení zdrojov pre rok 2016 stále pokračujú na ministerskej úrovni," reagovala Elena Májeková, členka predstavenstva Union ZP. Predstavitelia ANS a Union ZP sa majú stretnúť v stredu 28. septembra. "Zdravotná starostlivosť je pre všetkých našich poistencov zmluvne zabezpečená aj po 1. októbri," povedala Májeková.

 

ANS už raz uvažovala o vypovedaní zmlúv Union ZP, a to predvlani. Malé a stredné nemocnice žiadali, aby zdravotná poisťovňa odstránila zo zmlúv takzvaný degresívny koeficient. Rada ANS im však nakoniec odporučila, aby v zmluvnom vzťahu s Union ZP pokračovali.

 

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj súkromná Dôvera platby nemocniciam pod ANS od 1. októbra tohto roka neznížia. Odôvodnili to práve avizovaným zvýšením zdrojov pre rok 2016. Nemocnice mali platby na súčasnej úrovni isté len do konca septembra 2016. Garancia vyplývala z dohody ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) so zdravotnými poisťovňami. V prípade súkromnej Dôvery a Union ZP však podľa ANS hrozilo od októbra zníženie platieb o desať percent. Nemocnice tak nevylučovali nepopulárne kroky.

 

Zdravotné poisťovne, zdravotníci či pacienti podpísali koncom marca memorandum a odovzdali ho v parlamente. Zhodli sa v ňom, že v tomto roku je potrebné zvýšiť platby za poistencov štátu z aktuálnych 4,3 percenta na úroveň piatich percent. Dôvodom je, že podľa odhadov môže tento rok v zdravotníctve chýbať vyše 220 miliónov eur. Najväčší výpadok, 180 miliónov eur, má spôsobiť odvodová odpočítateľná položka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies