Maldivy: Súd nariadil odloženie druhého kola prezidentských volieb

NETKY.SK • 10 November 2013, 13:08 • 2 min
Maldivy: Súd nariadil odloženie druhého kola prezidentských volieb

MALE - Ktokoľvek sa stane novým prezidentom Maldív, bude musieť riešiť nárast islamistickej ideológie, porušovanie ľudských práv i malú dôveru investorov.

slovakia

left justify in out

Maldivský najvyšší súd znova odložil druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa v ostrovnej krajine v Indickom oceáne malo konať dnes.

Predĺži sa tým politická kríza, ktorá vyvolala medzinárodnú kritiku v súvislosti s tým, že na Maldivách sa opakovane nedarí uskutočniť slobodné voľby, informovala agentúra Reuters.

V sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb nezískal ani jeden z trojice kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov, čo znamená, že na zvolenie novej hlavy štátu bude potrebné druhé kolo, pôvodne stanovené na dnes.

Najvyšší súd však ráno vydal nariadenie, že hlasovanie v druhom kole sa nemôže konať už dnes, v takom rýchlom slede po sebe, pretože by to mohlo porušiť ústavné práva mnohých voličov. Voľby preto odložil na sobotu 16. novembra.

Po odklade volieb nie je jasné, kto povedie Maldivy od pondelka 11. novembra, keď vyprší ústavné funkčné obdobie súčasnej úradujúcej hlavy štátu.

Najviac, takmer 47 percent hlasov v prvom kole získal favorizovaný exprezident Muhammad Našíd, ktorý sa v roku 2008 stal prvým demokraticky zvoleným lídrom krajiny. Z funkcie ho zosadili vlani za okolností, ktoré podľa jeho stúpencov znamenali prevrat.

Jeho súperom v druhom kole bude Abdalla Jamín, za ktorého hlasovalo necelých 30 percent zúčastnených voličov. Jamín je nevlastným bratom Maumúna Abdula Gajúma, ktorý Maldivám vládol 30 rokov a ktorého oponenti a skupiny za ľudské práva označovali za diktátora.

Terajšie hlasovanie je už tretím pokusom o zvolenie prezidenta. V prvých voľbách 7. septembra zvíťazil Našíd s takmer 20-percetným náskokom, nezískal však potrebných 50 percent hlasov na okamžité víťazstvo. Výsledky napokon anuloval súd po sťažnosti jedného z neúspešných kandidátov. Dôvodom boli podozrenia z ovplyvňovania výsledkov neplatnými voličskými hlasmi.

Opakované voľby sa mali uskutočniť už 19. októbra. Krátko pred otvorením volebných miestností však vtedy hlasovanie zrušili pre technické a organizačné problémy.

Ktokoľvek sa stane novým prezidentom Maldív, bude musieť riešiť nárast islamistickej ideológie, porušovanie ľudských práv i malú dôveru investorov. Politická kríza pritom zasiahla cestovný ruch, kľúčový zdroj príjmov krajiny. Maldivy, ktoré majú 328.000 obyvateľov a ležia na takmer 2000 ostrovoch, z nich 192 obývaných, majú tiež vzhľadom na oneskorené platby nedostatok paliva, dodáva Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona