Maldivský prezident požiadal o predĺženie výnimočného stavu na 30 dní

NETKY.SK • 19 Február 2018, 20:52 • 2 min
Maldivský prezident požiadal o predĺženie výnimočného stavu na 30 dní

MALE - Maldivský prezident Abdalla Jámín požiadal v pondelok parlament, aby schválil predĺženie pôvodne 15-dňového výnimočného stavu na 30 dní, keďže sa podľa neho "situácia nezmenila".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na námestníčku generálneho tajomníka parlamentu Fátimu Niušovú. V tejto ostrovnej krajine došlo začiatkom tohto mesiaca k politickej kríze po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie väznených opozičných politikov, medzi ktorými sú mnohí politickí rivali prezidenta Jámína.

 

Ten v reakcii na to vyhlásil 5 . februára 15-dňový výnimočný stav. Bezpečnostné zložky následne vykonali raziu v budove súdu a zatkli dvoch sudcov. Traja členovia najvyššieho súdu neskôr svoje vlastné rozhodnutie o prepustení politických väzňov zrušili. Reakciu súčasnej maldivskej vlády odsúdilo aj medzinárodné spoločenstvo.

 

Výnimočný stav v tejto juhoázijskej krajine sa mal skončiť v utorok. Niušová však povedala členom zákonodarnému zboru, že Jámín chce, aby hlasovali za predĺženie. Opozícia na to reagovala vyhlásením, že pri kvóre najmenej 43 poslancov z 85-členného parlamentu to nebude možné. Na pondelkovom zasadnutí, na ktorom sa zúčastnilo 39 poslancov z vládnucej strany, nebol prítomný žiadny z opozičných poslancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies