Malatinský vysvetľoval v parlamente kauzu predaja SPP

NETKY.SK • 12 September 2013, 16:16 • 2 min
Malatinský vysvetľoval v parlamente kauzu predaja SPP

BRATISLAVA - Ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru) značka J&T Investment Advisors vo vládnom materiáli o kúpe časti SPP prekvapila.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to v úvode siedmeho dňa 23. schôdze Národnej rady SR. Šéf rezortu hospodárstva napokon zmenil svoju včerajšiu verziu vysvetlenia, podľa ktorej vládny materiál vznikol na základe podkladov od spoločnosti EPH, od ktorej vláda kupuje podiel v SPP. 

"V záverečnej fáze prípravy materiálu na vládu sme sa napokon rozhodli, že z dôvodu výnimočnej komerčnej citlivosti informácií v tomto dokumente, dáme predfinálnu verziu k nahliadnutiu spoločnosti SPP, aby potvrdila, že zverejnením tohto materiálu nedôjde k úniku citlivých informácií, ktoré by mohli významne poškodiť SPP," vysvetlil Malatinský v stredu, ako sa značka do dokumentu dostala. 

Materiál podľa neho pripravovalo len ministerstvo a jeho poradcovia Wood & Co. a White & Case po zapracovaní pripomienok rezortu financií. To, že dali materiál na záverečnú kontrolu SPP považuje za profesionálny a nutný postup, aby nedošlo ku porušeniu práv SPP. 

Materiál mal v SPP kontrolovať Miroslav Haško. Ten v súčasnosti pôsobí na pozícii poradcu predstavenstva SPP, do ktorej ho z pôvodnej pozície odborníka na fúzie a akvizície v spoločnosti EPH nominovali práve predstavitelia EPH. Malatinský tvrdí, že záverečnou kontrolou Haška na starom notebooku pôvodom z bývalej J&T Investment Advisors sa pôvodné údaje ministerstva prepísali na značku tejto spoločnosti, ktorá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors. Materiál mal následne prejsť len finálnou kontrolou a dokument potom poputoval na rokovanie vlády. 

Predstavitelia opozície sa ešte v stredu zhodli na tom, že zodpovednosť za kauzu by mal niesť premiér Robert Fico, minister Malatinský mal totiž podľa nich plniť jeho príkazy. Lipšicove hnutie Nová väčšina - Dohoda, ktoré o značke J&T Investment Advisors v stredu informovalo, vyzvalo premiéra k okamžitému zastaveniu kúpy podielu v SPP. Opoziční poslanci plánujú tiež zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ale aj rokovanie hospodárskeho a branno-bezpečnostného parlamentného výboru. 

"Minister Malatinský je len bábkou. Robert Fico predal celý tento štát finančným skupinám. Vyzývame premiéra Fica na priamu konfrontáciu, na priamu televíznu diskusiu o tomto megaškandále, o dôkaze, ktorý je silnejší ako Gorila," povedal na štvrtkovej tlačovej besede Daniel Lipšic. 

Opozičným poslancom sa nepodarilo zvolať mimoriadne rokovanie hospodárskeho parlamentného výboru v súvislosti so sporným dokumentom o privatizácii SPP. Vládni poslanci za stranu Smer-SD sa totiž rokovania nezúčastnili a výbor tak bol neuznášaniaschopný. “Vládnych poslancov nezaujíma takáto vážna situácia, ktorá sa týka odkúpenia 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu,“ povedal predseda hospodárskeho výboru Ján Hudacký a následne ukončil mimoriadne rokovanie skôr, ako začalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies