Malatinský: SPP je v súčasnosti pod prísnou kontrolou MH

NETKY.SK • 4 Február 2014, 15:41 • 2 min
Malatinský: SPP je v súčasnosti pod prísnou kontrolou MH

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., je v súčasnosti pod prísnou kontrolou Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v súvislosti s informáciou o aktuálnom stave v SPP na rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD).
     
"Spoločnosť SPP je v súčasnej dobe pod prísnou kontrolou ministerstva hospodárstva, keďže platia tzv. predbežné záväzky, ktoré si vyžadujú predchádzajúci písomný súhlas ministerstva hospodárstva pre množstvo špecifických úkonov," spresnil.
     
Medzi špecifickými úkonmi sú podľa ministra napríklad aj nadobudnutie, prevod alebo zaťažovanie dlhodobého majetku podniku alebo časti podniku s hodnotou väčšou ako 100.000 eur, či prevzatie, zaviazanie sa k prevzatiu akéhokoľvek záväzku s hodnotou väčšou ako 100.000 eur. Tiež uzavretie nových zmlúv v súvislosti s dodatočnými finančnými pôžičkami alebo so vznikom akéhokoľvek dlhu s hodnotou väčšou ako 500.000 eur. 
     
Týmto spôsobom je podľa Malatinského slov výrazne obmedzená možnosť manažmentu spoločnosti Energetický průmyslový holding (EPH) podniknúť kroky v neprospech záujmov štátu. "Takýto postup je možný vďaka tomu, že zástupcovia MH SR vyrokovali zlepšenie podmienok v akcionárskej zmluve spoločnosti SPP. Napríklad zvýšenie ochrany hodnoty podielu štátu v skupine SPP, rozšírenie práva SR spolurozhodovať napríklad pri nakladaní so starými aktívami v hodnote nad 5 % celkovej čistej hodnoty aktív, či pri nakladaní s hlavnými investičnými projektmi v hodnote nad 15 miliónov eur," konkretizoval šéf MH SR.
     
Zdôraznil, že z pohľadu ministerstva hospodárstva proces nadobudnutia 100-% podielu v spoločnosti SPP pokračuje v súlade so znením uzavretej tzv. rámcovej zmluvy. Podľa jeho slov je predpoklad, že tzv. odkladacie podmienky v súvislosti s transakciou v SPP sa uzavrú do konca 1. polroku 2014. "Našou ambíciou však je tento proces uzavrieť skôr," dodal Malatinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona