Malatinský: Odkúpenie zvyšku SPP by nemuselo byť dobrým krokom

NETKY.SK • 5 August 2013, 10:35 • 2 min
Malatinský: Odkúpenie zvyšku SPP by nemuselo byť dobrým krokom

BRATISLAVA - Odkúpenie zvyšnej časti materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) by nemuselo byť dobrým krokom. Tvrdí to minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD). Informáciu prinieslo dnešné vydanie denníka Pravda.

slovakia

left justify in out

"Dosť veľká skupina ľudí, ktorí do toho majú čo hovoriť, si myslí, že matku by sme nemali kúpiť a mali by sme štruktúru nechať tak, ako to je," vyhlásil Malatinský pre denník s tým, že podobný názor má aj on.

Štát vlastní 51 % SPP a dohodol si možnosť kúpiť zvyšnú časť materskej spoločnosti v čase, keď nemeckí a francúzski spolumajitelia predávali svojich 49 % akcií českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Samotný Malatinský navrhoval koncom vlaňajška vláde Roberta Fica (Smer-SD) kúpu podielu asi za 60 miliónov eur. Fico si od prevzatia SPP sľuboval stabilnejšie ceny plynu.

"Rokovania sú otvorené. Nebudeme sa v tejto fáze k tomu vyjadrovať," uviedol pre Pravdu hovorca premiéra Erik Tomáš. Podľa informácií denníka má byť kameňom úrazu príliš veľký objem plynu, ktorý sa SPP v minulosti zmluvne zaviazal odoberať z Ruska pod hrozbou pokuty.

Má ísť o približne dve miliardy kubíkov plynu ročne, ktoré musia plynári zaplatiť aj v prípade, ak ich neodoberú. Kontrakt z Ruska dáva plynárom garanciu stability dodávok, ale na druhej strane obmedzuje možnosti podniku na nákup lacnejšieho plynu na krátkodobých trhoch. "Na rozhodnutia vplývajú aj rokovania s ruskou stranou, ktoré sa čoskoro majú skončiť," komentoval zmluvné záväzky plynárov Malatinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies