Malária, ktorú šíria komáre, sa u nás nevyskytuje

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 14:05 • 2 min
Malária, ktorú šíria komáre, sa u nás nevyskytuje

BANSKÁ BYSTRICA - Slabá zima umožnila prežiť omnoho väčšej populácii komárov. Navyše májové povodne, vlhké teplé počasie a horúčavy, ktoré prišli naraz, nahrávajú množeniu tohto nepríjemného a obťažujúceho hmyzu.

slovakia

left justify in out

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici preto upozorňuje, ako sa pred komármi chrániť, pre koho sú najviac nebezpečné a informuje aj o najnovšej akcii Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
     

"So stúpajúcimi teplotami a vlhkom z búrkových dažďov, sa vytvárajú ideálne podmienky na rozmnožovanie a plodenie ďalších generácií komárov. Spoločnou črtou všetkých komárov je, že vajíčka kladú do vody a najlepšia je stojatá. Keď sa voda zohreje na požadovanú teplotu, z vajíčok sa vyliahnu larvy, ktoré hneď smerujú k hladine, aby sa prvýkrát nadýchli. K rýchlemu premnoženiu komárov dochádza práve vtedy, keď záplavy vystrieda náhle a výrazné oteplenie. Cyklus od vajíčka po dospelého komára trvá v našich podmienkach dva až tri týždne," vysvetľuje vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.
     

"Krv nám pijú iba samičky, ale skôr, ako urobia prvý štípanec, dochádza k spáreniu so samčekom. Krv pre ne predstavuje bohatý zdroj bielkovín, ktoré potrebujú na dozretie vajíčka. Jedna samička je schopná vyprodukovať za život až dvetisíc ďalších komárov," pripomína Avdičova.
     

Podľa nej by sa hlavne alergici mali vystríhať pobytu na miestach s výskytom komárov. Ak sa už musia zdržiavať na takých miestach, mali by byť vhodne oblečení. Ďalšou možnosťou sú repelenty a postreky tela a odevu, ktoré treba niekoľkokrát denne opakovať.
     

"Okrem poštípania, nepríjemného svrbenia, pálenia, vyrážok, môžu komáre prenášať aj niektoré prenosné ochorenia. Našťastie, v našich oblastiach sa choroby, ktoré prenáša komár, nevyskytujú. Je pravda, že jeden druh komára, vyskytujúci sa na území Slovenska (druh Anopheles) sa podieľa na šírení malárie, tá sa však u nás už mnoho rokov nevyskytuje. Ničenie tohto hmyzu sa teda nedeje preto, že by sme chceli zabrániť prenosu chorôb, ale hlavne preto, že ich uštipnutie je rizikom pre alergikov a je to mimoriadne obťažujúci hmyz," dodáva Avdičová.
     

Ako zdôrazňuje, vo svete ročne na choroby šírené týmto hmyzom umrie milión ľudí a viac ako polovica ľudstva je ním ohrozená. To by nemali podceňovať najmä slovenskí cestovatelia. WHO aktuálnymi letákmi varuje pred nebezpečenstvom uštipnutia komármi, ale aj pieskovými muchami a kliešťami.
     

Proti niektorým nákazám prenášaným komármi existuje účinné očkovanie alebo vhodný profylaktický liek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies