Malála prebrala Medailu slobody, vyzvala na mier a dostupnosť vzdelávania

NETKY.SK • 22 Október 2014, 09:01 • 2 min
Malála prebrala Medailu slobody, vyzvala na mier a dostupnosť vzdelávania

FILADELFIA - Najmladšia nositeľka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová v noci nadnes v americkej Filadelfii opäť vyzvala na svetový mier a dostupnosť vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v príhovore po prebratí Medaily slobody, ktorú jej udelili za angažovanosť v oblasti vzdelávania mladých žien a rodovej rovnosti. 
      

Žiadne dievča, žiadne dieťa, nikde na svete by nemalo byť pripravené o možnosť vzdelávať sa, uviedla 17-ročná Júsafzajová. Ocenenie Medaila slobody vzniklo v roku 1988 pri príležitosti 200. výročia prijatia ústavy Spojených štátov. Od roku 2006 sa slávnostné udeľovanie tohto ocenenia koná v Národnom centre ústavy vo Filadelfii. Udelenie medaily je dotované sumou 100.000 dolárov, ktorú chce mladá Pakistančanka venovať pre potreby vzdelávania a na humanitárne ciele vo svojej vlasti.
      

Medailu slobodu prebrala Júsafzajová len dva týždne po tom, ako sa stala vôbec najmladším človekom, ktorému udelili Nobelovu cenu za mier.  Známou sa stala ako 11-ročné dievča, keď blogmi o nutnosti vzdelávania dievčat a žien prispievala na webovú stránku urdského servisu BBC. V októbri 2012 sa kvôli tomu stala terčom útoku ozbrojenca Talibanu, ktorý síce prežila, ale utrpela ťažké strelné zranenia hlavy. 
      

Musela sa podrobiť komplikovanej liečbe a operáciám v Británii, kde potom zostala študovať na strednej škole. V súčasnosti spravuje nadáciu Malala Fund, podporujúcu edukačné aktivity v moslimskom svete a Afrike. 
      

Za svoje aktivity v oblasti podpory vzdelávania dievčat dostala už viacero medzinárodných ocenení vrátane vlaňajšej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

 

Počas odovzdávania Medaily slobody odborník na oblasť práva Jeffrey Rosen pre agentúru AP uviedol, že Júsafzajová je stelesnením hodnôt zakotvených v americkej ústave. Spravodajkyňa ABC Martha Raddatzová ju zasa označila za živý príklad sily  slova a moci slobodnej tlače.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies