Malála Júsufzajová si prevzala Sacharovou cenu za slobodu myslenia

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:27 • 2 min
Malála Júsufzajová si prevzala Sacharovou cenu za slobodu myslenia

ŠTRASBURG - Nadšené ovácie si dnes vyslúžila 16-ročná pakistanská školáčka Malála Júsufzajová, ktorá si na pôde Európskeho parlamentu (EP) prevzala prestížnu Sacharovou cenu za slobodu myslenia.

slovakia

left justify in out

Malála v krátkom ale emotívnom prejave vyzvala predstaviteľov EP a členské krajiny EÚ, aby nezabúdali na milióny detí vo svete, ktoré hladujú, trpia a sú bez prístupu k základnému vzdelaniu. Pakistanská školáčka sa poďakovala poslancom EP za udelenie ceny, za poctu vystúpiť pred zákonodarným zborom EÚ a pozdravila vyše 20 laureátov v sále, ktorí dostali túto cenu v predošlých rokoch. Dodala, že cenu symbolicky venuje svojim rovesníkom v Pakistane a všetkým ľuďom sveta, ktorí neprestávajú bojovať za základné ľudské práva.

V tejto súvislosti mladá aktivistka vyjadrila nádej, že EÚ bude aj naďalej pozerať za svoje hranice a všímať si ľudí, ktorí stále bojujú za svoje práva, trpia a umierajú za slobodu prejavu. "Mnohé deti nemajú čo jesť a piť. Tieto deti sú bez základného vzdelania. Je alarmujúce, že 57 miliónov detí na svete nemá prístup k vzdelaniu a možnosť chodiť do školy. Je ťažké si predstaviť svet bez vzdelania," povedala Malála počas svojho prejavu.

Čerstvá nositeľka Sacharovovej ceny pripomenula, že na svete sú milióny detí vystavené otrockým podmienkam práce, sexuálnemu zneužívaniu, nelegálnemu obchodovaniu, dohodnutým manželstvám, vojnám a terorizmu a bez prístupu ku vzdelaniu. "Ale stále je tu nádej," pripomenula poslancom EP, predstaviteľom Európskej komisie, pakistanskej vlády a zástupcom médií. Nádej podľa nej pozostáva aj v príklade Európy, kde sme všetci "spolu a jednotní a môžeme pomôcť nevinným deťom, aby sa dostali z toho najhoršieho."

Malála zdôraznila, že nastal čas na zmenu ideológie v zmysle vnímania mocných krajín. Pripomenula, že sila krajín by sa nemala merať podľa počtu armád a ton zbraní, ale podľa gramotnosti populácie, podľa počtu vzdelaných ľudí a rovnakých podmienok pre mužov a ženy na vzdelávanie. "Krajiny so vzdelanými ľuďmi sú silnejšie ako tie s tonami zbraní a tisíckami vojakov," povedala.

Malála vyzvala EÚ, aby nezabúdala na pomoc Pakistanu a ďalším ázijským krajinám, aby nenechávala milióny chudobných ľudí bez povšimnutia.   
      "Milióny detí čakajú na nás. Tieto deti nechcú iPhony, playstation alebo čokoládu. Chcú knihu a pero," povedala Malála na záver svojho prejavu v pléne Európskeho parlamentu.
      Malála Júsufzajová agitovala za ženské vzdelávanie v oblasti Svát v Pakistane, kde režim Talibanu zakázal dievčatám chodiť do školy. V októbri 2012 sa ju talibanský ozbrojenec pokúsil zavraždiť strelou do hlavy a krku. Z vážnych zranení sa dlhodobo zotavovala v Británii, kde v súčasnosti žije a študuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies