Malála Júsafzajová získala aj Svetovú detskú cenu

NETKY.SK • 28 Október 2014, 17:51 • 2 min
Malála Júsafzajová získala aj Svetovú detskú cenu

ŠTOKHOLM - Pakistanskej tínedžerke, nositeľke tohtoročnej Nobelovej ceny za mier Malále Júsafzajovej, udelili dnes ďalšie ocenenie medzinárodného významu - Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa, niekedy tiež nazývanú aj detská Nobelova cena. Iba 17-ročná Júsafzajová zvíťazila v hlasovaní celkovo dvoch miliónov školákov z celého sveta. Agentúru DPA o tom informovali organizátori súťaže.

slovakia

left justify in out

"Toto mi pomôže v ďalšej kampani za vzdelanie dievčat a každého dieťaťa," reagovala dnes Júsafzajová na získanie nového ocenenia.  
     

Svetová detská cena za práva dieťaťa udeľuje okrem hlavnej ceny aj dve čestné miesta. Tento rok ich získali John Wood zo Spojených štátov a Indira Ranamagarová z Nepálu.
     

Wood je zakladateľom dobrovoľníckej organizácie Room to Read, ktorá posledných 15 rokov poskytuje knihy a učebnice pre takmer 10 miliónov detí. Ranamagarová pracuje s deťmi väzňov a zajatcov. Stará sa o to, aby mali primerané vzdelanie.
     

Víťazka Malála získa finančný dar v hodnote 50 000 amerických dolárov (v prepočte 39 222 eur). Druhé dve čestné miesta sú dotované každé sumou 25 000 amerických dolárov (v prepočte 19 611 eur). Trio vybrala detská komisia zo 14 krajín sveta.
     

Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa udeľuje od roku 2000 mimovládna organizácia zo sídlom vo Švédsku.  Jej patrónmi sú bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela či mjanmarská prodemokratická aktivistka Aun Schan Su Ťij. Stredajšieho udeľovania ceny sa zúčastní aj švédska kráľovná Silvia.
     

Malála Júsafzajová sa stala známou ako 11-ročné dievča, keď blogmi o nutnosti vzdelávania dievčat a žien prispievala na webovú stránku urdského servisu BBC. V októbri 2012 sa kvôli tomu stala terčom útoku ozbrojenca Talibanu, ktorý síce prežila, ale utrpela ťažké strelné zranenia hlavy. 
     

Musela sa podrobiť komplikovanej liečbe a operáciám v Británii, kde potom zostala študovať na strednej škole. V súčasnosti spravuje nadáciu Malala Fund, podporujúcu edukačné aktivity v moslimskom svete a Afrike. 
     

Za svoje aktivity v oblasti podpory vzdelávania dievčat dostala už viacero medzinárodných ocenení vrátane vlaňajšej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia či tohtoročných Medaily slobody a Nobelovej ceny za mier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies