Malála Júsafzajová a Kajláš Satjárthí si prevzali Nobelovu cenu mieru

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:15 • 2 min
Malála Júsafzajová a Kajláš Satjárthí si prevzali Nobelovu cenu mieru

OSLO - Pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová a indický bojovník za práva detí Kajláš Satjárthí si dnes prevzali Nobelovu cenu mieru, ktorú im za veľkého potlesku odovzdali na slávnostnom podujatí v nórskej metropole.

slovakia

left justify in out

Sedemnásťročnú Malálu, dosiaľ najmladšiu laureátku Nobelovej ceny, a Satjárthího (60) ocenil Nórsky Nobelov výbor "za ich zápas proti útlaku detí a mladých ľudí a za práva všetkých detí na vzdelanie".
     

Predseda výboru Thorbjörn Jagland v príhovore zdôraznil právo všetkých detí na detstvo a vzdelanie namiesto nútených prác s tým, že "toto svetové svedomie sa nemôže prejaviť lepšie než prostredníctvom" tohtoročných laureátov, uviedla agentúra AP.
     

"Rozprávam svoj príbeh, nie preto, že je jedinečný, ale preto, že (jedinečný) nie je. Je to príbeh mnohých dievčat," povedala Malála na radnici v Osle, kde ceny odovzdávali. Citovala ju agentúra Reuters.
     

Malála Júsafzajová prežila v októbri 2012 útok ozbrojenca Talibanu, pri ktorom utrpela ťažké strelné zranenia hlavy. Musela sa podrobiť komplikovanej liečbe a operáciám v Británii, kde zostala študovať na strednej škole. V súčasnosti spravuje nadáciu Malala Fund, podporujúcu vzdelávacie aktivity v moslimskom svete a Afrike.
     

Satjárthí, ktorého hnutiu pripisujú zásluhy za záchranu 80.000 detí pred prácou v otroctve, niekedy pri násilných konfrontáciách, v nórskej metropole nehľadal publicitu, priznal však, že ho zatienila Malála obklopená obdivovateľmi.
     

"Prišiel som o dvoch kolegov. Niesť mŕtve telo svojho kolegu, ktorý bojuje za ochranu detí, je niečo, na čo nikdy nezabudnem, ani keď tu sedím, aby som si prevzal Nobelovu cenu mieru," povedal o svojej práci.
     

Ďalšie Nobelove ceny za literatúru, medicínu, fyziku, chémiu a ekonómiu odovzdajú neskôr v priebehu dňa v Štokholme. Odovzdávania sa konajú každoročne 10. decembra, v deň výročia smrti Alfreda Nobela (1833-96), ktorý ceny založil vo svojej poslednej vôli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies