Malála dostane po Nobelovej cene aj americkú Medailu slobody

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:10 • 2 min
Malála dostane po Nobelovej cene aj americkú Medailu slobody

PHILADELPHIA - Pakistanskej nositeľke tohtoročnej Nobelovej ceny za mier Malále Júsafzajovej udelia dnes v americkej Filadelfii Medailu slobody za jej angažovanosť v oblasti vzdelávania mladých žien a rodovej rovnosti. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Malála Júsafzajová, narodená 12. júla 1997 v Mingore na severe Pakistanu, sa stala doposiaľ najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier. 

 

V októbri 2012 prežila útok ozbrojenca Talibanu, pri ktorom utrpela ťažké strelné zranenia hlavy. Musela sa podrobiť komplikovanej liečbe a operáciám v Británii, kde potom zostala študovať na strednej škole. V súčasnosti spravuje nadáciu Malala Fund, podporujúcu edukačné aktivity v moslimskom svete a Afrike. 

 

Za svoje aktivity v oblasti podpory vzdelávania dievčat dostala už viacero medzinárodných ocenení vrátane vlaňajšej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

 

Ocenenie Medaila slobody vzniklo v roku 1988 pri príležitosti 200. výročia prijatia ústavy Spojených štátov. Jeho prvým laureátom sa v roku 1989 stal bývalý poľský prezident Lech Walesa. Medzi jeho ďalších nositeľov patria napríklad bývalý prezident Juhoafrickej Republiky Nelson Mandela, generálny tajomník OSN Kofi Annan či spevák a pesničkár Bono. Od roku 2006 sa slávnostné udeľovanie tohto ocenenia koná v Národnom centre ústavy vo Filadelfii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona