Malála chce byť premiérkou Pakistanu, vzorom je Bhuttová

NETKY.SK • 11 Október 2013, 13:50 • 2 min
Malála chce byť premiérkou Pakistanu, vzorom je Bhuttová

WASHINGTON - Šestnásťročná pakistanská aktivistka Malála Júsufzajová by chcela byť jedného dňa premiérkou svojej rodnej krajiny.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to vo štvrtok v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN niekoľko hodín predtým, ako oznámili laureáta Nobelovej ceny za mier. Malála pritom patrila k hlavným favoritom, cenu však napokon získala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

"Chcem byť premiérkou Pakistanu," uviedla Malála. Zároveň sa chce venovať aktivizmu v oblasti vzdelávania detí. Jej najväčším vzorom je Bénazír Bhuttová, ktorá sa v roku 2007 stala obeťou atentátu. Pre Malálu je pritom táto prvá žena na čele pakistanskej vlády "hrdinkou". Mladá Pakistanka sa rozhovorila aj o útoku militantov z hnutia Taliban, ktorý ju takmer stál život. "Taliban môže strieľať do môjho tela, ale nemôže zostreliť moje sny," vyhlásila. 

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje na škole v Birminghame. Tento týždeň jej Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za prínos v oblasti boja za ľudské práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona