Malajzijský vodca opozície dostal päť rokov väzenia, za análny styk s asistentom

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 13:08 • 2 min
Malajzijský vodca opozície dostal päť rokov väzenia, za análny styk s asistentom

KUALA LUMPUR - Malajzijský odvolací súd dnes odsúdil opozičného lídra Anwara Ibrahima na päť rokov väzenia po tom, ako ho uznal vinným z análneho styku s bývalým asistentom v roku 2008, čo je v prevažne moslimskej krajine trestný čin.

slovakia

left justify in out

Súd tak dal za pravdu vláde, ktorá sa odvolala voči oslobodzujúcemu rozsudku nižšieho súdu spred dvoch rokov. Obhajcovia 66-ročného politika oznámili, že podajú žiadosť o odklad výkonu súdneho rozhodnutia pred podaním odvolania na najvyšší, federálny súd, informovala agentúra Reuters.
      

Stúpenci Anwara označili rozsudok za politicky motivovaný s cieľom ukončiť jeho politickú kariéru. Maximálnym trestom za análny styk v Malajzii je až 20 rokov väzenia a bičovanie.
      

Trojčlenný odvolací súd konštatoval, že súd nižšej inštancie urobil chybu, keď pochyboval o vzorkách DNA, ktoré predložila obžaloba ako dôkaz. Súčasne odmietol argument obhajcov Anwara, že s dôkazmi DNA niekto manipuloval.
      

Ide o druhé obvinenie Anwara z homosexuality. V roku 1999 ho iný súd uznal vinným z análneho styku s jeho bývalým vodičom a odsúdil ho na šesť rokov väzenia, v roku 2004 však iný súd rozsudok zrušil.
      

Anwarova manželka a ich tri deti, ktorí boli prítomní na dnešnom súdnom pojednávaní, po vynesení rozsudku plakali.
      

Očakáva sa, že jeho obhajcovia podajú odvolanie na najvyššom súde a dosiahnu zrušenie výkonu rozsudku, ktorý by však mohol ovplyvniť Anwarove plány kandidovať tento mesiac za poslanca vo voľbách v jednom z malajzijských štátov. Tieto voľby by mu mohli otvoriť cestu k prevzatiu vlády v najbohatšom a najľudnatejšom malajzijskom štáte Selangor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies