Malajzijský premiér rozpustí v sobotu parlament, voľby sú naplánované už na budúci mesiac

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 09:13 • 2 min
Malajzijský premiér rozpustí v sobotu parlament, voľby sú naplánované už na budúci mesiac

KUALA LUMPUR - Malajzijský premiér Najib Razak v piatok oznámil, že v sobotu rozpustí parlament, čím sa vydláždi cesta k parlamentným voľbám. Tie sa očakávajú budúci mesiac.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP sa voľby považujú za test pre premiéra Razaka, ktorý je zapletený do multimiliardového korupčného škandálu týkajúceho sa zadlženého štátneho fondu. Akékoľvek previnenie opakovane poprel.

 

Očakáva sa, že premiér voľby vyhrá, aj keď podpora pre jeho dlhodobo vládnucu koalíciu Národný front v minulých dvoch hlasovaniach klesla. Razakovým najväčším protivníkom je opozičná aliancia vedená expremiérom Mahathirom Mohamadom. Ten bol predsedom vlády 22 rokov do roku 2003.

 

Razak vyhlásil v televíziou vysielanom prejave, že dostal súhlas od malajzijského kráľa, aby parlament v sobotu rozpustil. Do týždňa by sa mala zísť volebná komisia, ktorá určí termín volieb a začiatok oficiálnej kampane. Hlasovanie sa musí konať do dvoch mesiacov, ale očakáva sa v prvých májových dňoch pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona