Malajzijský premiér navštívil austrálsku základňu, centrum pátrania po lietadle

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 13:36 • 2 min
Malajzijský premiér navštívil austrálsku základňu, centrum pátrania po lietadle

PERTH - Malajzijský premiér Najib Razak dnes pri meste Perth vyhlásil, že pátranie po zmiznutom dopravnom lietadle nezastavia, kým nenájdu odpovede.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jeho austrálsky kolega Tony Abbott ho označil za "najťažšie v dejinách ľudstva". Informovala o tom tlačová agentúra AP.
     

Premiér Razak sa stretol s Abbottom na austrálskej základni neďaleko Perthu, ktorá slúži ako centrum pre mnohonárodné pátranie po lietadle malajzijských aerolínií, ktoré sa s 239 ľuďmi na palube stratilo v skorých hodinách 8. marca počas letu z Kuala Lumpur do čínskeho Pekingu. Razaka na základni poinformoval Angus Houston, šéf spoločnej agentúry, ktorá koordinuje toto medzinárodné pátranie v južnej časti Indického oceánu.
     

Po Boeingu 777 sa zatiaľ nenašli žiadne stopy, hoci zmizol už takmer pred mesiacom.
     

"Je to veľmi ťažké pátranie - najťažšie v dejinách ľudstva. Ale pokiaľ ide o Austráliu, dávame doň všetko, čo máme," povedal premiér Abbott.
     

Hoci Austrália koordinuje pátranie v oceáne, zodpovednosť za vyšetrovanie tragédie má v konečnom dôsledku Malajzia. Podľa Najibových dnešných slov Austrália súhlasila, že bude vo vyšetrovaní vystupovať ako "oficiálne uznaný splnomocnenec". Navyše, Austrália spolu s Malajziou vypracujú komplexnú dohodu o pátraní.
     

Napriek nedostatku odpovedí v celej záhade okolo Boeingu 777 dal premiér Najib počas návštevy krátke vyhlásenie, ktoré znelo nádejne.
     

"Chceme poskytnúť útechu rodinám a nezastavíme sa, kým nenájdeme správne odpovede," povedal. "Po čase prinesieme záver tohto prípadu," dodal.
     

V stredu malajzijskí predstavitelia varovali, že vyšetrovanie možno nikdy neprinesie odpoveď, prečo stroj malajzijských aerolínií zmizol. Frustrujúci nedostatok informácií trápi vyšetrovateľov od chvíle, keď boli vypnuté rádiové odpovedače lietadla (transpondéry), vďaka ktorým je lietadlo viditeľné na komerčnom radare.
     

Vojenský radar zachytil boeing po necelej hodine letu, ale prekvapujúco na opačnej strane Malajzijského polostrova, než bola pôvodná trasa letu. Úrady vyhlásili, že "pohybovanie lietadla zodpovedá zámernému konaniu niekoho na palube stroja", ale nevylúčili ani ostatné teórie, vrátane technickej chyby. 
     

Polícia vyšetruje pilotov a členov posádky, či sa nedopustili únosu lietadla alebo sabotáže. Pozadie pasažierov bolo preverené miestnymi alebo medzinárodnými vyšetrovateľmi a tí nič podozrivé nezistili.
     

Austrálsky premiér Abbott opakovane vyhlasoval, že ak sú v južnej časti Indického oceánu nejaké trosky, nájdu ich. Dnes bol však na základni pri Perthe opatrnejší vo vyjadreniach.
     

"Som si istý, že urobíme všetko, čo sa len dá, aby sme našli toto lietadlo. Nemôžeme si byť istí úspechom, ale môžeme si byť istí profesionalitou a úsilím, ktoré do tejto úlohy vkladáme," povedal Abbott.
     

Najib počas tlačovej konferencie pri Perthe dnes ešte uviedol, že ide o ťažkú úlohu, ale napriek tomu "nám novo stanovená oblasť pátrania dáva nádej". Nie je jasné, či mal na mysli dnešnú pátraciu zónu - pásmo oceánu s rozlohou 223.000 štvorcových kilometrov, ktoré sa nachádza 1680 kilometrov severozápadne od Perthu - alebo poukazoval na celkovú oblasť, ktorú posádky prehľadávajú odvtedy, čo sa oblasť pátrania minulý týždeň presunula viac na sever. Otázky novinárov na tlačovej konferencii Najib neprijal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies