Malajzijská prokuratúra obvinila vodkyňu protivládnych protestov z porušenia zákonu

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:20 • 2 min
Malajzijská prokuratúra obvinila vodkyňu protivládnych protestov z porušenia zákonu

KUALA LUMPUR - Malajzijská prokuratúra vzniesla dnes obvinenia voči údajnej líderke protivládnych protestov Marii Chin Abdullahovej. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia obhajkyne obžalovanej.

slovakia

left justify in out

Abdullahová je šéfkou neziskovej organizácie Bersih, ktorá koncom augusta zorganizovala v metropole Kuala Lumpur dvojdňovú demonštráciu žiadajúcu odstúpenie malajzijského premiéra Najiba Razaka. Podľa vyjadrenia svojej obhajkyne vinu v rámci porušenia tamojšieho zákona o pokojnom zhromažďovaní z roku 2012 však Abdullahová nepripúšťa. Prehrešiť sa voči zmienenému zákonu mala tak, že príslušným úradom nenahlásila demonštráciu s desaťdňovým predstihom. Protivládne protesty, ktoré sa v Kuala Lumpure konali 29. a 30. augusta, podporili tisíce Malajzijčanov, ku ktorým sa pridal dokonca aj expremiér Mahathir Mohamad, donedávna patriaci medzi Razakových obhajcov.

 

Demonštranti vtedy žiadali o odstúpenie Razaka v reakcii na finančný škandál, o ktorom v júli informoval denník Wall Street Journal. Predseda malajzijskej vlády si mal podľa vtedy zverejnených dokumentov nechať na svoj súkromný účet previesť 700 miliónov dolárov zo zadlženého štátneho fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Razak informáciu poprel a vyhlásil, že išlo o dar z Blízkeho východu, pričom následne vyhodil jedného zo svojich zástupcov a ďalších štyroch členov kabinetu, ako aj generálneho prokurátora, ktorý prípad vyšetroval. Demonštrantov a opozíciu zároveň obvinil z úmyslu pošpiniť dobré meno Malajzie. Ak sa preukáže Abdullahovej vina, mohla by jej hroziť pokuta až do výšky 10.000 malajzijských ringgitov (približne 2100 eur). Kauciu na jej dočasné prepustenie zároveň súd stanovil na 5000 ringgitov, ktorú obžalovaná hneď vyplatila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies