Malajzia sa snaží zabezpečiť prímerie v okolí trosiek havarovaného boeingu

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 08:52 • 2 min
Malajzia sa snaží zabezpečiť prímerie v okolí trosiek havarovaného boeingu

KUALA LUMPUR - Predstavitelia Malajzie sa usilujú sprostredkovať prímerie medzi proruskými separatistami a ukrajinskou vládou v oblasti na východe Ukrajiny, kam sa 17. júla zrútilo dopravné lietadlo Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Šéf malajzijského špeciálneho vyšetrovacieho tímu Khairil Hilmi Mokhtar v holandskom meste Utrecht uviedol, že prímerie by malo platiť pre oblasť v okruhu 35 kilometrov od miesta, kde sa našli trosky lietadla. "Rokovania stále pokračujú," uviedol Mokhtar pre malajzijskú tlačovú agentúru Bernama. "Našou prioritou je zabezpečiť vyzdvihnutie všetkých trosiek lietadla a to, aby vyšetrovanie havárie prebehlo čo najrýchlejšie," dodal šéf malajzijských vyšetrovateľov.
      

Vládny zdroj v malajzijskej metropole Kuala Lumpur vyslovil nádej, že sa dohodu o prímerí medzi proruskými separatistami a ukrajinskou vládou podarí dosiahnuť ešte pred stredajšou návštevou malajzijského premiéra Najiba Razaka v Holandsku.
      

V nedeľu Razak oznámil dohodu so separatistami, podľa ktorej budú mať vyšetrovatelia zabezpečený prístup na miesto nešťastia. Prudké boje medzi separatistami a ukrajinskými vládnymi jednotkami v blízkosti trosiek malajzijského lietadla však holandským a austrálskym vyšetrovateľom prístup do oblasti znemožnili.
      

Boeing 777-200 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútil 17. júla neďaleko ukrajinsko-ruských hraníc na územie kontrolované proruskými silami. Pri havárii, ktorej pravdepodobne predchádzal zásah raketou, zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Okolnosti pádu lietadla bude skúmať 24-členný medzinárodný tím pod vedením Holandska, zložený zo zástupcov Ukrajiny, Malajzie, Nemecka, USA, Británie, Ruska a Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO).
   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona