Malajzia a USA podpísali dohodu o boji proti terorizmu

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:45 • 2 min
Malajzia a USA podpísali dohodu o boji proti terorizmu

KUALA LUMPUR - Malajzia a Spojené štáty podpísali dnes dohodu o posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Malajzijský podpredseda vlády Ahmad Zahid Hamidi v tejto súvislosti vyslovil obavy, že teroristické útoky v Paríži môžu podnietiť podobné útoky aj v regióne juhovýchodnej Ázie.

 

V rámci zmluvy budú mať malajzijské úrady prístup k americkej databáze teroristov a osôb podozrivých z terorizmu, obsahujúcej 1,2 milióna odtlačkov prstov. Tieto údaje by mali zamedziť tomu, aby takéto osoby vstupovali na územie Malajzie a aby ju využívali na tranzit.

 

"Máme informáciu, že parížske útoky by mohli motivovať ďalších (teroristov) k podniknutiu podobných útokov na iných miestach," povedal vicepremiér Zahid Hamidi, podľa ktorého Malajzia preventívne posilnila bezpečnosť na všetkých vstupných i výstupných bodoch krajiny.

 

Koordinované teroristické útoky v Paríži z minulého piatka si vyžiadali najmenej 129 mŕtvych a stovky zranených.

"Malajzijská polícia bude naplno využívať databázu na zisťovanie prítomnosti teroristov a na zamedzenie tomu, aby zahraniční teroristi využívali krajinu ako tranzitné centrum," konštatoval Hamidi.

 

Za posledné dva roky v Malajzii zatkli okolo 150 údajných stúpencov takzvaného Islamského štátu (IS), pričom niektorí z nich pravdepodobne plánovali útoky aj na malajzijskom území.

 

Veľvyslanec Spojených štátov v Malajzii Joseph Yun povedal, že dnes podpísaná dohoda predstavuje míľnik spoločného úsilia v boji proti terorizmu. Taktiež zdôraznil, že dohoda bude slúžiť ako mechanizmus zdieľania informácií o teroristoch a osobách podozrivých z terorizmu a o ľuďoch zapletených v trestnej činnosti.

"Všetky informácie sa budú vymieňať legálne na základe jasne definovaných mechanizmov zabezpečujúcich dôkladnú ochranu osobných údajov," poznamenal Yun.

 

Dohodu podpísali len dva dni pred oficiálnou návštevou amerického prezidenta Barracka Obamu v Malajzii, kam pricestuje na regionálny summit. Za posledné dva roky navštívil Obama Malajziu už dvakrát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies