Mal to byť liek, ktorý pomáha pri liečbe nového koronavírusu. Dnes ho už WHO neodporúča

NETKY.SK • 20 November 2020, 13:49 • 2 min
Mal to byť liek, ktorý pomáha pri liečbe nového koronavírusu. Dnes ho už WHO neodporúča

ŽENEVA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala upozornenie, aby lekári prestali používať pri liečbe nového koronavírusu liek remdesivir.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

WHO vo svojej správe uvádza, že neexistujú žiadne dôkazy, že remdesivir zvyšuje šance na prežitie pacientov s ochorením COVID-19. Tento antivirotický liek sa ešte pred časom považoval za účinný liek pre pacientov, ktorí majú vážny priebeh ochorenia. Najnovšia štúdia však ukazuje, že remdesivir nie je taký účinný ako sa predpokladalo. S počiatku bol pritom považovaný za revolučný liek, ktorým sa dá liečiť koronavírus.

 

Súvisiaci článok: Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Moderna dosiahla 95 percentnú účinnosť!

 

Remdesivir bol určený na liečbu eboly

Odporúčanie zdravotníckej organizácie sa opiera o výsledky výskumu, ktorý porovnával účinky niekoľko medikamentov používaných pri liečbe COVID-19 na 7 tisícoch hospitalizovaných pacientov. So záverov vyplýva, že podávanie remdesiviru pri liečbe nezlepšuje vyhliadky pacientov na uzdravenie.

 

img

 

Zároveň upozorňuje na možnosť nežiadúcich vedľajších účinkov, jeho relatívne vysokú cenu a nie veľmi praktickú aplikáciu, pričom sa musí pacientov podávať intravenózne. Liek bol primárne určený na liečbu eboly, ktorá sa vyskytla v Kongu.

 

Prečítajte si tiež: Vakcína z Oxfordu reaguje veľmi pozitívne na imunitný systém seniorov

 

Vakcína bude už čoskoro k dispozícii

Najnovšie informácie z viacerých farmaceutických firiem naznačujú, že svet si bude môcť onedlho vydýchnuť, pretože už koncom tohto roka by mohli viaceré z nich začať distribuovať účinnú vakcínu proti novému koronavírusu. Aktuálne sa však ešte čaká na schválenie očkovacej látky americkým Úradom pre kontrolu potravín a liekov (FDA).

 

img

 

Vakcína od americkej spoločnosti Pfizer, ktorá spolupracuje s nemeckou spoločnosťou Biotech dosiahla 90% účinnosť. Očkovacia látka od spoločnosti Moderna dokonca sľubuje až 95% účinnosť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vakcína od Pfizer dosiahla až 90% účinnosť, vráti sa už na jar všetko do normálu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies