Mal bojovať proti korupcii, štát pripravil o milióny

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 16:05 • 2 min
Mal bojovať proti korupcii, štát pripravil o milióny

BUKUREŠŤ - Rumunskí prokurátori nariadili v pondelok zatknúť šéfa protikorupčnej agentúry pre údajné "umelé zvýšenie" ceny majetku, čo pripravilo štát o 75 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Zatknutý Horio Georgescu sa v pondelok podrobil vyšetrovaniu pre podozrenie, že v rokoch 2008-2009 nadmerne zvýšil cenu komunistami znárodneného majetku, ktoré mal štát vrátiť pôvodným majiteľom. Georgescu stál v minulosti na čele štátnej inštitúcie zaoberajúcej sa reštitúciou majetku. Teraz je riaditeľom Národnej agentúry pre bezúhonnosť, ktorá preveruje majetok verejných činiteľov a konflikty záujmov.

 

Rumunskí prokurátori v posledných rokoch riešili niekoľko korupčných prípadov súvisiacich s vysokopostavenými osobami. V piatok zadržali starostu Bukurešti Mariana Vanghelieho a troch ďalších politikov pre podozrenie z bratia úplatkov. Vanghelie údajne bral podiel zo všetkých zmlúv dohodnutých v jeho časti mesta. V súvislosti s obvineniami bola vypočúvaná aj starostova priateľka poslankyňa Oana Niculescu-Mizilová. Tá následne vyhlásila, že odstúpi z parlamentu. Obvinenia však obaja popreli. 

 

Vo februári odhlasovali poslanci rumunského parlamentu opatrenie umožňujúce opätovné zadržanie bývalej ministerky regionálneho rozvoja a turizmu Eleny Udreovej, ktorá je podozrivá z prijatia úplatku v súvislosti s financovaním boxerského podujatia. Udreová bola známa blízkym vzťahom s prezidentom Traianom Basescom úradujúcim v rokoch 2004 až 2014 a v novembri sama kandidovala za jeho nástupkyňu. Udreovej exmanžel Dorin Cocos je obvinený z prijatia úplatku vo výške 9 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies