Makúch: Parlament ani NBS nemôžu hodnotiť riziká rozhodnutí nezávislej ECB

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 08:09 • 2 min
Makúch: Parlament ani NBS nemôžu hodnotiť riziká rozhodnutí nezávislej ECB

BRATISLAVA - Hodnotiť riziká rozhodnutí Európskej centrálnej banky (ECB) nie je úloha národných parlamentov a nepatrí ani do kompetencie Národnej banky Slovenska (NBS). V reakcii na opozičnú iniciatívu zvolať mimoriadny finančný výbor parlamentu to vo svojom stanovisku konštatuje guvernér NBS Jozef Makúch.

slovakia

left justify in out

Výbor NR SR pre financie a rozpočet má zasadnúť dnes, pričom okrem iného požaduje rokovanie na tému Riziká rozhodnutia ECB pre Slovensko, týkajúce sa masívneho tlačenia peňazí. O jeho zvolaní informovali ešte v pondelok (9.3.) Miloš Moravčík z KDH a Ivan Švejna z Mostu-Híd. Makúch vo svojom stanovisku upozorňuje, že ECB ako nezávislá inštitúcia nie je vhodná na politizáciu a nepatrí do predvolebnej kampane, ktorá sa otvára s blížiacimi sa budúcoročnými parlamentnými voľbami.

 

"NBS sa nebráni zopakovať poslancom všetky relevantné informácie, ktoré má k dispozícii a ktoré im už raz boli na pôde NBS prezentované, vrátane obmedzených možností nákupu slovenských vládnych dlhopisov, ktoré vďaka zodpovednej rozpočtovej politike vlády NBS má," konštatuje šéf centrálnej banky.

 

Zároveň však argumentuje, že ECB robí menovú politiku pre celú eurozónu, neposudzuje ani nezohľadňuje riziká, dopady, potreby a iné okolnosti v jednotlivých členských štátov, a podklady na túto tému teda nemá k dispozícii ani NBS.

 

Rokovania na zasadnutiach orgánov ECB s rozhodovacími právomocami sú dôverné a taktiež sú dôverné zápisnice zo zasadnutí orgánov ECB s rozhodovacími právomocami, pripomína Makúch. Tieto dokumenty a informácie sú voľne prístupné až po uplynutí 30 rokov. Členovia riadiacich orgánov a zamestnanci ECB a národných centrálnych bánk sú povinní aj po skončení svojej funkcie zachovávať mlčanlivosť a nevyzradiť informácie podliehajúce tomuto služobnému tajomstvu, dodáva.

 

Podľa podpredsedu opozičného KDH Miloša Moravčíka by mal šéf NBS poslancov informovať o rizikách, ktoré vyplývajú pre Slovensko zo spustenia takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania ECB, teda rozšíreného nákupu štátnych dlhopisov v objeme 60 miliárd eur mesačne. "Situácia v eurozóne nie je dobrá. Slovensko na to môže doplatiť. Hrozí vytváranie bublín, ktorých prasknutie môže priniesť dokonca ďalšiu vlnu krízy," vyhlásil v pondelok Moravčík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies