Makúch: ECB analyzuje britské referendum, je pripravená reagovať

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 09:03 • 2 min
Makúch: ECB analyzuje britské referendum, je pripravená reagovať

BRATISLAVA – Politická neistota, ako aj možné výkyvy na finančných trhoch. To sú podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha riziká, ktoré so sebou prináša vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Európska centrálna banka (ECB) podľa jeho slov možný brexit analyzuje a v prípade výkyvov na finančných trhoch je pripravená reagovať.

slovakia

left justify in out

Makúch, ktorý je členom Rady guvernérov ECB, zopakoval slová jej prezidenta Maria Draghiho, že centrálna banka je pripravená na akýkoľvek výsledok britského referenda. To sa uskutoční už tento štvrtok (23.6.). "Z tohto vyplýva, že to naozaj analyzujeme. Sme pripravení urobiť to, čo bude potrebné podľa toho, ako to dopadne a aké budú reakcie na výsledok," povedal Makúch.

 

Možný odchod Veľkej Británie z únie podľa neho predstavuje niekoľko rizík. V prípade výkyvov na finančných trhoch je ECB podľa jeho slov pripravená využiť svoje nástroje. "Čo sa nás týka, najviac je neistota na finančných trhoch, kde je možný nárast volatility spojený s nepriaznivým výhľadom pre obchod a investície, kde my ako ECB vieme asi najlepšie reagovať na volatilitu a prípadné dopady našimi nástrojmi tak, ako sme veľakrát pri zvyšovaní volatility reagovali," priblížil guvernér NBS s tým, že centrálna banka bude vývoj podrobne sledovať. "Ak bude potrebné, tak reagovať budeme,“ uviedol Makúch. O konkrétnych nástrojoch vopred hovoriť nechcel, nakoľko nie je známy výsledok referenda. "Podľa toho, aké dopady budú, zvolíme aj reakciu," avizoval.

 

Okrem neistoty na finančných trhoch je však podľa jeho slov rizikom aj vznik politickej neistoty. "Môže nastať nejaká politická reakcia hlavne v tých krajinách, kde sú veľmi silné euroskeptické strany a z toho môže vzniknúť určitý stupeň buď lokálnej politickej neistoty v konkrétnom štáte, prípadne môže vzniknúť globálna neistota, aj keď s menšou pravdepodobnosťou," skonštatoval guvernér NBS.

 

Ďalšie riziko vidí v rýchlosti integrácie v Európskej únii. Ako pripomenul, štáty dlhodobo pracujú na zrýchlení európskej integrácie. "Existujú otázky, kde sa vyžaduje jednomyseľnosť a bol by potom problém v prostredí neistoty ju dosiahnuť," dodal Makúch s tým, že je otázne, aký by mal brexit vplyv na základnú dohodu EÚ a do akej miery ju bude potrebné zmeniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies