Makroekonomickou prioritou sa musí stať tvorba pracovných miest

NETKY.SK • 26 September 2011, 21:36 • 2 min
Makroekonomickou prioritou sa musí stať tvorba pracovných miest

Makroekonomickou prioritou sa musí stať tvorba pracovných miest

slovakia

left justify in out

img

Globálnu ekonomiku ohrozuje nezamestnanosť. Veľké svetové ekonomiky sa do konca budúceho roka dostanú do fázy "masívneho nedostatku pracovných miest", ak vlády nezmenia smerovanie svojej politiky, uvádza sa v dnes publikovanej štúdii Medzinárodnej organizácie práce (ILO).

ILO vypracovala správu v spolupráci s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pre ministrov práce skupiny G20, ktorí sa dnes stretnú v Paríži.

Podľa analýzy v rozvinutých a rozvíjajúcich sa krajinách združených v skupine G20 celkovo zmizlo 20 miliónov pracovných miest od finančnej krízy v roku 2008. Pri terajšom tempe tvorby pracovných miest nebude možné v blízkej budúcnosti vrátiť sa na predkrízovú úroveň. Naopak, existuje nebezpečenstvo, že tento počet sa do konca budúceho roka zdvojnásobí.

"Musíme okamžite konať, aby sme zvrátili terajší pomalý rast zamestnanosti a dokázali nahradiť stratené miesta," uviedol šéf ILO Juan Somavia. "Tvorba pracovných miest sa musí stať najvyššou makroekonomickou prioritou."

Počet pracujúcich sa v skupine G20 od roku 2010 zvýšil o 1 %, ale na to, aby sa úroveň zamestnanosti dostala na predkrízovú úroveň do roku 2015 je potrebný 1,3-% ročný rast, tvrdí ILO. "Nemôžeme však vylúčiť ani tempo rastu nižšie než 1 % vzhľadom na spomalenie svetovej ekonomiky a predpokladaný slabý rast v niektorých krajinách G20."

ILO varuje, že ak tempo rastu počtu pracujúcich klesne na 0,8 %, do roka 2012 zmizne v krajinách skupiny G20 ďalších 20 miliónov pracovných miest, čo bude znamenať, že v porovnaní s obdobím pred prehĺbením finančnej krízy v roku 2008 ich bude menej o 40 miliónov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona