Mäkkýšom roka 2023 sa stal jedlý morský slimák purpura ušatá

NETKY.SK • 25 Marec 2023, 09:00 • 2 min
Mäkkýšom roka 2023 sa stal jedlý morský slimák purpura ušatá

FRANKFURT NAD MOHANOM - Medzinárodnú cenu Mäkkýš roka 2023 získal jedlý morský slimák purpura ušatá (lat. Concholepas concholepas), ktorý získal až 42 percent hlasov od ľudí z celého sveta. Vo štvrtok to vyhlásilo Centrum pre translačnú biodiverzitu genomiky LOEWE.

slovakia

left justify in out

Do finálovej päťky sa v súťaži okrem purpury ušatej dostali hydatína kučeravá žiariaca pod UV svetlom, slizniak škvrnitý či obrovská ustrica Neopycnodonte zibrowii, ktorá sa dožíva až 500 rokov. Víťaznú purpuru ušatú bude následne skúmať centrum LOEWE, ktoré dekóduje jej genóm a odhalí tak potenciálny prínos tohto mäkkýša pre vedu a ľudstvo.

 

Purpura ušatá je najmä v Peru a Čile, odkiaľ pochádza, obľúbenou pochúťkou. Zvyčajne sa podáva s majonézou alebo v polievke. Práve jej popularita mohla tomuto slimákovi dopomôcť k víťazstvu ceny Mäkkýš roka, ktorá sa každoročne snaží zvýšiť povedomie o tomto kmeni živočíchov.

 

Agentúra AFP pripomína, že skúmanie genómu a prirodzených nepriateľov purpury ušatej tiež odhalí, ako morské bezstavovce znášajú nadmerný rybolov a znečistenie morského prostredia na molekulárnej úrovni. Vďaka pigmentom v krvi purpury, ktorá je schopná viazať a prenášať kyslík, by tiež tento výskum mohol pomôcť ľuďom v boji proti onkologickým ochoreniam. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies