Mak so zvýšeným obsahom morfínu je pôvodom z ČR, na Slovensku bol iba balený

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 11:37 • 2 min
Mak so zvýšeným obsahom morfínu je pôvodom z ČR, na Slovensku bol iba balený

PRAHA/BRATISLAVA – Mak zo slovenskej spoločnosti Enciger s nadlimitným obsahom morfínu, ktorý v obchodnej sieti objavila česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia, je pôvodom z Českej republiky a na Slovensku bol iba balený. Informovala o tom dnes Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

slovakia

left justify in out

"Mak je pôvodom z Českej republiky, na Slovensku bol iba zabalený. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Bratislave vykoná v najbližších dňoch kontrolu v baliarni a zistí možnú distribúciu na slovenskom trhu," uviedla pre TASR vedúca kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR Paulína Komarová.
      

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia objavila v obchodnej sieti balený mak, ktorý obsahoval nadlimitné množstvo morfínu. Potvrdila to laboratórna analýza, pričom v jednej z dvoch šarží sa nachádzal až dvojnásobok množstva, ktoré je podľa predpisov ešte bezpečné. Informoval o tom vo štvrtok český spravodajský server Lidovky.cz.
      

Ide o 250-gramové balenie maku s trvanlivosťou do 29. novembra 2014 a 20. januára 2015. Ako spresnilo webové vydanie denníka Lidové noviny, limit je 43 miligramov morfínu v kilograme maku, pričom v jednej šarži ho bolo 86,1 mg a v druhej 56,2 mg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies