Mak po rozhodujúcom góle: Ani som nevedel, že som taký rýchly

NETKY.SK • 9 September 2014, 18:00 • 2 min
Mak po rozhodujúcom góle: Ani som nevedel, že som taký rýchly

BRATISLAVA - Slovenskej futbalovej reprezentácie vo víťaznom kvalifikačnom súboji na Ukrajine (1:0) vyšlo v systéme takmer všetko. Záťaž vstupu do bojov o ME 2016 zvládlo na vysokej úrovni celé mužstvo, najväčšiu ťarchu unieslo stopérske duo Ján Ďurica - Norbert Gyömbér.

slovakia

left justify in out

Prvý krok v C-skupine boja o EURO 2016 sa skončil pre výber trénera Jána Kozáka nad očakávanie, keď v Kyjeve výhru 1:0 zabezpečil tretím gólom v dvanástom štarte v najcennejšom drese Róbert Mak už v 17. minúte.

 

Pri neúčasti suspendovaného kapitána Martina Škrtela panovalo pred úvodným súbojom Slovákov na postoch v srdci hosťujúcej defenzívy veľké očakávanie, ba skôr napätie. Skúsený Ďurica z Lokomotivu Moskva však v priam optimálnej koordinácii so zadákom talianskej Catanie Gyömbérom mohutné ataky favorita eliminovali. Najmä na Ďuricovi bolo vidno, ako oduševnene a vysoko drží slovenskú vlajku na zaplnenom Olympijskom štadióne. "Prvý krok je najťažší a myslím si, že my sme urobili obrovský krok. Vyhrali sme na horúcej pôde Ukrajiny 1:0 po dobrom, povedal by som až vynikajúcom výkone. Lebo každý jeden podal fantastický výkon a preto sme vyhrali," hodnotil súboj 32-ročný Ďurica. "Čakali sme, že Ukrajina na nás vybehne prvých 10 minút, a to sa aj stalo. My sme to ustáli a dali gól. A v prvom polčase sme mali aj ďalšie šance, dokonca veľké dá sa povedať tutovky, a mohli sme vyhrávať vyšším rozdielom. V druhom polčase, samozrejme keď prehrávali, im nezostalo nič iné, len ísť do risku a z toho bol aj ten ich tlak," dodal.

 

Na poste Miroslava Stocha na kraji zálohy dostal prednosť Mak a to sa ukázalo ako rozhodujúci ťah kouča Kozáka. Ofenzívny hráč PAOK Solún sa dostal po odchode z Nemecka do kvalitnej formy, góly strelil v lige aj európskom pohári a kvalitný výkon na oboch koncoch ihriska, keď v zárodku dokázal často mariť nájazdy aktívneho ofenzívneho krajného obrancu Vjačeslava Ševčuka, vyšperkoval krásny gólom. "Dostal som dôveru od trénera. Ten mi povedal už skôr pred zápasom, že mi ju dáva, lebo potrebujeme viac brániť a hrať na rýchle protiútoky. A ja som sa snažil pomôcť mužstvu, aby sme neprehrali. A to, čo sa mi už podarilo, sa podarilo, a som tomu veľmi rád, že sme dokázali zvíťaziť," usmieval sa v mixzóne Mak. Podrobne opísal gólovú situáciu, do ktorej ho vyslal kapitán Marek Hamšík. "Videl som za sebou hráča, že ide po mne. Snažil som sa prebrať loptu do strany, ale že ju rýchlo a takto dobre preberiem, to som nečakal ani ja. Že som až taký rýchly... A zakončenie už potom nebolo až také náročné, išiel som sám na brankára a to by sme mali dávať góly, takže som rád, že sa to podarilo. Mal som ešte dve pološance, ak by som to lepšie prebral, mohol byť z toho ďalší gól. Ale som rád, že som pomohol mužstvu, a že sme vyhrali na Ukrajine. Gól je čerešnička na torte. Som rád, že sme získali na horúcej pôde silného súpera tri body."

 

Podľa Maka bol tlak súpera v druhom polčase obrovský, ale najmä vďaka dobrej obrane celého tímu Slováci nečakane prerušili 14-zápasovú domácu sériu Ukrajiny bez prehry: "Obrana zahrala výborne a mali sme neuveriteľne dobrého brankára. Druhý polčas sme asi celých 45 minút odkopávali lopty. Najdôležitejšie bolo, že my sme už prvý polčas dali gól. To bol zlomový bod. Ukrajina mala strašne veľa šancí."

 

Na poste štítového stredopoliara podal takmer bezchybný výkon Juraj Kucka z FC Janov, hoci to bol pre neho po ôsmich mesiacoch len druhý súťažný zápas. "Cítil som sa dobre. Som len rád, že to koleno drží," reagoval na tento fakt Kucka. "Je to úplne super. Všetci sme veľmi šťastní, že sme to takto zvládli. Určite mali viac z hry Ukrajinci, ale našťastie sme to ukopali, a vydržali najmä tie konce polčasov, kde to bolo ťažké. Mali sme aj viacero dier v hre, nedalo sa s nimi všetko zabrániť. Už sme to v druhom polčase hrali viac na obrane, lebo nám na útok chýbali sily," hodnotil.

 

Ukrajina pritlačila mohutne vždy na koncoch polčasov, v tom druhom v zúfalej snahe domácich vyrovnať už brankára Matúša Kozáčika prekonal aj jeho kolega Andrij Pjatov, no škótsky arbiter Craig Tomson tesne predtým odpískal faul. "Už posledných desať minút prvého polčasu bolo hektických, mali tam dosť šancí. Aj sme si v polčase hovorili, že opäť skúsime nastúpiť aktívne, ale už akosi nebolo fyzických síl. Radšej sme bránili. Pri tej situácii v závere som našťastie počul, že rozhodca odpískal faul ešte pred strelou, takže som bol pokojný," opísal infarktový moment Kucka, podľa ktorého v najbližšom súboji C-skupiny proti majstrom Európy Španielom v Žiline môžu Slováci byť úplne uvoľnení: "Proti Španielsku už môžeme iba prekvapiť, nik nebude od nás čakať víťazstvo. A my budeme dobre naladení."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona