Majstrovstvá SR v driftovaní už tento víkend

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 10:00 • 2 min
Majstrovstvá SR v driftovaní už tento víkend

PEZINOK - Cez víkend 1-2. júna sa v areáli bývalého kameňolomu na Pezinskej Babe uskutoční prvé kolo 5. ročníka Majstrovstiev SR v driftovaní. Tento čoraz populárnejší adrenalínový motoršport má početnú komunitu priaznivcov aj na Slovensku. K najúspešnejším Slovákom, ktorí sa predstavili aj na európskom šampionáte patria Roman Kolesár, Norbert Kováčik, Igor Ochotnický a Robo Szolga.

slovakia

left justify in out

Drifting patrí k najmladším, no nepochybne najpopulárnejším disciplínam v motoršporte. Súťažná forma tohto adrenalínového a divácky mimoriadne atraktívneho športu vznikla formálne v Japonsku, hoci jeho podstata je známa všetkým pretekárom či priaznivcom automobilov so zadným náhonom. Drifting je totiž jazda kontrolovaným pretáčavým šmykom, v ktorom zadná náprava stráca trakciu a predná náprava udržiava automobil v smere jazdy. Za trvalého pretáčania kolies hnanej nápravy je zadná časť automobilu vychýlená zo smeru jazdy a túto odchýlku ovplyvňuje vodič plynovým pedálom a ručnou brzdou. Ľudovo sa driftu hovorí aj „jazda dverami napred“, keďže mnohé závodné špeciály majú výrazne upravené odklony a riadenie umožňujúce extrémny uhol pri prejazde zákrut šmykom.

Súťažný drifting nie je hodnotený exaktne. Na rozdiel od tradičných disciplín motoršportu ako rally či okruhy nerozhoduje o víťazstve najlepší čas. Porota rozdeľuje body na základe niekoľkých parametrov:

-          nájazdová rýchlosť do hodnoteného úseku

-          celková rýchlosť auta pri drifte

-          uhol vychýlenia

-          stabilita pri spájaní jednotlivých driftov (prejazdov rôznych zákrut)

-          vzdialenosť prednej časti karosérie od tzv. checkpointov vo vnútri bodovaných zákrut

-          vizuálny efekt, šou a dymivosť pretáčajúcich sa kolies

Po kvalifikačných jazdách, kde si jazdci merajú sily individuálne, sa pravidlá menia. V takzvaných tandemových jazdách si merajú sily vždy dvaja súperi, medzi ktorých porota rozdelí 10 bodov v dvoch samostatných závodoch. Vo vyraďovacích súbojoch „Tandem Battles“ sú na trati dvaja jazdci súčasne a okrem uvedených parametrov je hodnotený i tlak, ktorý vyvíja druhý jazdec na prvého. Vyhráva ten, kto dokáže jazdiť tesne za súperom a kopírovať jeho štýl. V druhom závode si pozície jazdci vymenia a postupuje ten, kto má vyšší súčet bodov. V prípade nerozhodného stavu určí víťaza tretie kolo.

V sobotu 1. júna sa začína v poradí už piaty ročník Majstrovstiev SR v driftovaní pod názvom „King of Drift Slovakia“. Za 5 rokov existencie si slovenský seriál v náročných podmienkach vybudoval svoje renomé a rešpekt aj na medzinárodnej scéne. Dôkazom je aj fakt, že už druhý rok sa na Slovakia Ringu bude konať finále celoeurópskeho šampionátu s bohatou medzinárodnou účasťou – King of Europe - a slovenskí jazdci dotvárajú širšiu európsku špičku. Košičan Roman Kolesár pravidelne mieša karty na stupňoch víťazov v rámci celoeurópskeho seriálu, ktorý pre tento rok rozšíril svoje súťažné kategórie aj na dámy a udelí titul európskej kráľovnej driftu.

V sobotu poobede sa v areáli bývalého kameňolomu na Pezinskej Babe (za Pezinkom v smere do Malaciek a Perneka) môžete pozrieť na voľné tréningy prihlásených jazdcov a vyskúšať aj drift-taxi pod dohľadom profesionálnych driftérov. Samotné kvalifikácie, hlavný program a vyraďovacie súboje sú naplánované na nedeľu 2. júna. Okrem dopoludňajších voľných tréningov sa môžete tešiť aj na vystúpenie mažoretiek a kaskadérsku show špičkového slovenského Stunt Ridera – Tomáša Tótha. Oficiálny program trvá od 9:00 do 17:00 a vstupné do areálu je 5€ na osobu.

Viac informácií nájdete na www.drifting.sk

King of Drift Slovakia 2012

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies