FOTO a VIDEO Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave oficiálne otvoril prezident Andrej Kiska

NETKY.SK • 27 Január 2016, 19:24 • 2 min
FOTO a VIDEO Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave oficiálne otvoril prezident Andrej Kiska

BRATISLAVA - Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave oficiálne otvorili na stredajšom popoludňajšom ceremoniáli aj za účasti prezidenta SR Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

18:52 - Krátky program pre Rusky, Rajičová 9.

 

Slovenská reprezentantka Nicole Rajičová obsadila 9. miesto v krátkom programe žien, ktorým sa v stredu v Bratislave začali majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní. Dvadsaťročná pretekárka žijúca aj pripravujúca sa dlhodobo v Spojených štátoch amerických získala od rozhodcov v súčte všetkých komponentov jazdy 57,24 bodu, čím si zlepšila svoje doterajšie bodové maximum z juniorských majstrovstiev sveta spred necelého roka z estónskeho Tallinnu (57,15). Pre porovnanie: pred rokom na ME v Štokholme začala Rajičová súťaž žien ôsmym najlepším krátkym programom, ale vo voľnej jazde klesla na konečné 11. miesto. 

 


Krátky program na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vyšiel takmer dokonale ruským sólistkám, ktoré po ňom obsadzujú prvé tri priečky priebežného celkového poradia. Líderská pozícia pred piatkovými voľnými jazdami patrí mladučkej Ruske Jevgeniji Medvedevovej so súčtom 72,55 bodu. Iba 16-ročná moskovská rodáčka je úradujúcou juniorskou majsterkou sveta a v tejto sezóne sa stala víťazkou finálových pretekov Grand Prix ISU v Barcelone, ako aj podujatia Americká korčuľa v Milwaukee. Medvedevová vedie s náskokom 1,59 bodu pred Jelenou Radionovovou. Tretia je už s väčším odstupom Anna Pogorilá (63,81). Radionovová a Pogorilá figurujú na priečkach, ktoré obsadili aj pred rokom na kontinentálnom šampionáte vo Švédsku. "Odjazdila som si svoje, no dokážem to aj lepšie. Celkovo som spokojná, pretože som sa preniesla cez menšie problémy. Môj výkon bol dobrý, ale nie úžasný. Je to môj debut na majstrovstvách Európy, takže som bola trochu viac nervóznejšia ako zvyčajne," povedala líderka po krátkom programe Jevgenija Medvedevová. 

 


Do piatkových voľných jázd (18.00 h - 21.55 h) sa kvalifikovalo 24 najlepších sólistiek z krátkeho programu. 

Výsledky - ME v krasokorčuľovaní - Bratislava - streda: 

Krátky program - ženy: 1. Jevgenia Medvedevová 72,55 bodu, 2. Jelena Radionovová 70,96, 3. Anna Pogorilá (všetky Rus.) 63,81, 4. Roberta Rodeghierová (Tal.) 61,01, 5. Angelina Kuchvalská (Lot.) 58,99, 6. Joshi Helgessonová (Švéd.) 58,13, 7. Nathalie Weinzierlová (Nem.) 57,36, 8. Mare Berence Meiteová (Fr.) 57,35, 9. Nicole Rajičová (SR) 57,24 - všetky postúpili do voľných jázd 

 

 

Líderkou po krátkom programe žien je Evgenia Medvedevová. Páčila sa vám jej jazda?#ECBratislava

Posted by ME Kraso 2016 on 27. január 2016

 

 

18:28 - Neuman pokazil KP, rozhodol prvý skok

 

Slovenskému krasokorčuliarovi Michaelovi Neumanovi debut na domácich majstrovstvách Európy v Bratislave nevyšiel.

 

Chyba pri prvom skoku ho v jazde na ľade ZŠ Ondreja Nepelu rozhádzala a nechytil už potom ten správny rytmus. Viac sa dočítate TU!

 

 

Mužskú súťaž v krátkom programe otvoril domáci reprezentant Michal Neuman.#ECBratislava

Posted by ME Kraso 2016 on 27. január 2016

 

 

Predsedníčka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (SKrZ) Felicitas Babušíková v úvodnom slove privítala všetkých aktérov šampionátu, ktorý sa do hlavného mesta SR vrátil po 15 rokoch a celkovo sa v ňom koná štvrtýkrát (1958, 1966, 2001 a 2016).

 

Organizátori ponúkli divákom na ZŠ Ondreja Nepelu aj pri televíznych obrazovkách program na ľade aj mimo neho, niesol sa v umeleckom duchu a nechýbali ani tradičné slovenské folklórne motívy. Na ľade sa objavili aj vlajky všetkých 33 zúčastnených krajín na šampionáte. Po príhovore členky Rady Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) Marie Lundmarkovej z Fínska už nasledoval samotný akt otvorenia 79. kontinentálneho šampionátu z úst prezidenta Kisku.

 

Športová časť odštartovala už v stredu dopoludnia krátkym programom žien, do ktorého ako prvá nastúpila Britka Danielle Harrisonová. Slovenská reprezentantka Nicole Rajičová vstúpila do bratislavského šampionátu v poslednej šiestej 6-člennej skupine a napokon v KP obsadila deviate miesto.

Slovensko budú reprezentovať okrem Rajičovej a sólistu Michaela Neumana aj tanečníci Lukáš Csölley a Federica Testová. Súťaž športových dvojíc SR neobsadí.

 

Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní odštartovali v stredu v Bratislave krátkym programom žien a v hľadisku Zimného štadióna Ondreja Nepelu mali jasnú prevahu deti. Zišlo sa ich celkovo asi 5000. Organizačný výbor ISU ME 2016 dal v prvý deň šampionátu možnosť všetkým školám a skupinám s minimálnym počtom 15 ľudí, sledovať súťaže bezplatne.

 

"Deti boli skvelé, takúto atmosféru som ešte nezažila," povedala v tlačovej správe organizátorov slovenská reprezentantka Nicole Rajičová, ktorá je priebežne deviata. Všetky súťaže úvodného dňa, vrátane otváracieho ceremoniálu, sledovalo približne 5000 žiakov, študentov a ďalších 1000 dôchodcov z celého Slovenska a Česka.

 

 

Prvé dve skupiny žien majú za sebou krátke programy. Štadion sa už zaplnil.#ECBratislava

Posted by ME Kraso 2016 on 27. január 2016

 

Na Zimný štadión Ondreja Nepelu prišla necelá stovka škôl, najdlhšiu cestu mali za sebou študenti z Humenného. Do haly prichádzali v organizovaných skupinách, priamo do hľadiska bol vstup v piatich fázach, pričom prví diváci sedeli na svojich miestach už od 9.30 h. "Sme radi, že napriek štrajku väčšina škôl využila možnosť sledovať tento krásny šport naživo. Mnohí priznali, že inak by sa na krasokorčuľovanie nedostali a preto nás teší, že sme im to umožnili," povedal predseda organizačného výboru ISU ME 2016 Martin Letenay.

 

 

Krátko pred stredajším oficiálnym otvorením majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave prezident SR Andrej Kiska zagratuloval k okrúhlej deväťdesiatke Hilde Múdrej, trénerke slovenskej legendy Ondreja Nepelu. V stredu popoludní jej okrem blahoželania odovzdal darčekový kôš. 

 

Hilda Múdra 1. januára oslávila 90. narodeniny. Pod jej dohľadom vyrástol najlepší slovenský športovec 20. storočia Ondrej Nepela - olympijský víťaz či viacnásobný majster sveta aj Európy. Slávny zverenec ju oslovoval "teta" a to jej prischlo natrvalo. Istý čas viedla aj ďalších popredných slovenských krasokorčuliarov: Mariána Filca, v začiatkoch Agnesu Búřilovú-Wlachovskú, ktorej slávnemu zverencovi Jozefovi Sabovčíkovi neskôr radila v nácviku povinných figúr. Z mužov pod jej dohľadom vyrástli Miroslav Šoška, zo žien Ľudmila Bezáková či Eva Križková-Ďurišinová. V zozname jej zverencov figuruje aj výborný tanečník (so sestrou Dianou) a dodnes úžasne invenčný a úspešný kouč Martin Skotnický. Počas Nepelovej kariéry, ale najmä po nej, pôsobila Hilda Múdra v lete ale aj dlhodobo aj v zahraničí. Trénovala deviatu na ZOH 1972 Švajčiarku Charlottu Walterovú či striebornú z ME 1981 Chorvátku Sandu Dubravčičovú. Tá na sarajevských ZOH 1984, na ktorých skončila desiata, zapaľovala olympijský oheň. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies