Majstrovská v cyklistike boli náročné: Sagan takto zabojoval

NETKY.SK • 30 September 2019, 15:40 • 2 min
Majstrovská v cyklistike boli náročné: Sagan takto zabojoval

BRATISLAVA - Dán Mads Pedersen sa stal nečakaným víťazom pretekov s hromadným štartom na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v Anglicku.

slovakia

left justify in out

V záverečnom špurte trojčlennej skupiny v úniku zdolal renomovanejších pretekárov Taliana Mattea Trentina a Švajčiara Stefana Künga. Dvadsaťtriročný Pedersen sa postaral o prvý titul pre Dánsko v 86-ročnej histórii cestných pretekov jednotlivcov na majstrovstvách sveta. Slovák Peter Sagan skončil piaty s odstupom 43 sekúnd za víťazným Pedersenom. Trojnásobný svetový šampión zaútočil 5 km pred cieľom zo skupiny favoritov, ale bol to už neskorý pokus na dostihnutie vedúcej štvorice, resp. trojice v úniku.

"Očakávali sme ťažké preteky, najmä zradné počasie ich robilo ešte náročnejšími. Bol som vo veľmi dobrej forme a od začiatku do konca som dal do toho to najlepšie zo seba. Chcem sa poďakovať bratovi Jurajovi, Erikovi Baškovi aj Jánovi Andrejovi Cullymu za obrovskú podporu. Bojovali sme, ale nebol to dnes náš deň. Pokúsime sa znova v ďalších rokoch. Moja gratulácia patrí Madsovi Pedersenovi a dánskemu tému. Víťazstvo si zaslúžili," uviedol Peter Sagan podľa portálu tímu Bora-Hansgrohe.

Pedersen zvládol 261 km na trase Leeds - Harrogate za 6:27:28 h. V mimoriadne náročných podmienkach v silnom daždi, chlade a vetre sa približne 40 km pred cieľom zrodil rozhodujúci únik, ktorý v premiešanej zostave vydržal až do cieľa. Dvesto metrov pred cieľom v stúpavom šprinte zaútočil taliansky favorit Trentin, ale spoza neho zareagoval Pedersen a prekvapujúco svoj útok doviedol do zlatého konca.


"Je to sen každého z nás nosiť dres majstra sveta a mne sa to teraz splnilo. Je to neuveriteľné. Vôbec som na začiatku pretekov nepredpokladal, že sa to môže stať. Plán bol taký, že som sa mal dostať dopredu už v úvodných kolách na okruhu a potom sme očakávali útoky Belgičanov s Fuglsangom. To sa však nestalo, nenasledovali Van der Poela s Trentinom, a tak som zostal vpredu. Keď som sa ocitol v čelnej skupine, iba som si opakoval - musím prežiť, prežiť a ešte raz prežiť a potom sa o niečo pokúsiť v šprinte," povedal Mads Pedersen, cituje ho aj portál Cyclingnews.

 

Predpoveď počasia pre bolesť Severný Yorkshire na nedeľu upozorňovala na hustý dážď a silný vietor, čiže veľmi zlé poveternostné podmienky. Preto sa riadiaci orgán svetovej cyklistiky rozhodol zakročiť a trasu majstrovských pretekov mužov skrátil o 24 km a tiež ju čiastočne pozmenil. Z pôvodného plánu vystrihli stúpania Buttertubs a Grinton Moor v Yorkshire Dales. Revidovaná trasa viac smerovala viac na východ od tej pôvodnej.


Už krátko po štarte v Leedsi sa odpútala silná 11-členná skupina s viacerými zaujímavými menami. Jej súčasťou boli Kolumbijčan Nairo Quintana, Čech Petr Vakoč či Poliak Maciej Bodnar, ale aj dvaja víťazi tohtoročných pretekov Grand Tour Ekvádorčan Richard Carapaz a Slovinec Primož Roglič. Skupina si v daždi a vetre poľahky utvorila trojminútový a neskôr aj štvorminútový náskok. Keďže v nej nemali zastúpenie Španieli, Francúzi, Holanďania či Austrálčania, práve jazdci týchto silných krajín sa neskôr najviac snažili o zredukovanie jej náskoku. Počasie výrazne strpčovalo cyklistom život. Televízne zábery neraz ukázali mohutné kaluže vody na ceste, ktoré muselo rozrážať čelo prednej skupiny, resp. pelotónu. O pády a technické problémy nebola núdza. Približne 125 km pred cieľom postihol pád aj jedného z favoritov na víťazstvo Belgičana Philippa Gilberta. Na svetového šampióna z roku 2012 poctivo počkal mladík v belgickom tíme Remco Evenepoel. Spolu začali stíhaciu jazdu za pelotónom, ale zjavne otrasený Gilbert aj tak z pretekov odstúpil. Neskôr ho nasledoval aj strieborný z časovky Evenepoel.

Po príchode na 14-kilometrové technické okruhy okolo Harrogate sa náskok úniku zmenšil pod jednu minútu a na na začiatku druhého z deviatich okruhov sa definitívne skončil. V daždi pribúdali odstúpenia ako na bežiacom páse. Pri treťom prejazde cieľom zostalo v pelotóne už iba 86 cyklistov z pôvodného počtu 197. Zatiaľ čo Peter Sagan sa pohyboval v relatívne bezpečnej prednej časti pelotónu, spoločnosť mu robil už len starší brat Juraj. Ďalší dvaja Slováci Ján Andrej Cully a Erik Baška sa zaradili medzi tých, čo predčasne skončili. Štyridsať kilometrov pred cieľom sa vpredu objavila štvorčlenná skupina so Švajčiarom Stefanom Kungom, Holanďanom Mikom Teunissenom, Talianom Giannim Mosconom a Dánom Madsom Pedersenom. Utvorili si 30-sekundový náskok. Peter Sagan preťal cieľovú čiaru tri okruhy pred koncom na 22. mieste, jeho brat Juraj bol päťdesiaty deviaty s mankom 40 sekúnd.

O ďalších 10 km sa poradie vpredu premiešalo. Odpadol Teunissen, ale pribudol jeho silný krajan Mathieu van der Poel a taliansky líder Matteo Trentin. Toto kvinteto malo pri prejazde cieľom dva okruhy pred koncom náskok 12 sekúnd pred triom Carlos Betancur, Toms Skujinš a Ion Izagirre. Preriedená skupina favoritov aj s Petrom Saganom zaostávala 25 sekúnd.Lenže potom sa začal zvyšovať náskok "utečencov" a 20 km pred cieľom skupina favoritov mala už 54-sekundové manko. A to už bol dostatočný rozdiel. Do posledného okruhu 14 km dlhého okruhu sa vrútila pätica so 48 sekundami k dobru a bolo jasné, že víťaz vzíde spomedzi nich. Van der Poel to prekvapujúco vzdal 12 km pred cieľom, keď nedokázal udržať tempo a totálne mu došli sily. Vpredu zostala štvorica s talianskou prevahou s Trentinom a Mosconom, ale ani to nevydržalo až do konca. Necelých 6 km pred koncom Moscvon v stúpaní zaostal a v závere si to o titul rozdalo zostávajúce trio. Prekvapujúco mal najviac síl mladý Dán Pedersen, ktorého najväčším úspechom bolo dosiaľ druhé miesto na pretekoch Okolo Flámska 2018.


Výsledky:

Preteky s hromadným štartom - muži (Leeds - Harrogate, 261 km): 1. Mads Pedersen (Dán.) 6:27:28 h, 2. Matteo Trentin (Tal.), 3. Stefan Küng (Švaj.) - rovnaký čas ako víťaz, 4. Gianni Moscon (Tal.) +17 s, 5. Peter Sagan (SR) +43, 6. Michael Valgren (Dán.) +45, 7. Alexander Kristoff (Nór.), 8. Greg van Avewrmaet (Belg.), 9. Gorka Izagirre (Šp.), 10. Rui Costa (Portug.) - všetci +1:10 min,... Juraj Sagan, Ján Andrej Cully a Erik Baška (všetci SR) - nedokončili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies