Slovákov preveria fínski korčuliari, tréneri oslovia Pánika

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 13:25 • 2 min
Slovákov preveria fínski korčuliari, tréneri oslovia Pánika

POPRAD - Už aj s dvojicou čerstvých košických majstrov obrancom Radkom Deylom a útočníkom Tomášom Marcinkom odohrajú slovenskí hokejoví reprezentanti štvrtkový prípravný zápas v Košiciach proti Fínom (17.00 h).

slovakia

left justify in out

Do Steel arény sa presunú z Popradu, kde si rozložili tréningový kemp v rámci štvrtého bloku prípravy pred majstrovstvami sveta v Bielorusku (9. - 25. 5.).


"Obaja hokejisti Košíc sa podľa plánu zapojili už do stredajšieho predpoludňajšieho tréningu. Brankára Staňu zatiaľ vedenie tímu nevolalo, ale dnes sa chystá osloviť útočníka Riša Pánika, ktorému sa skončila sezóna v zámorskej NHL,“ informoval hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja Tomáš Štulajter. 

 

Slováci majú zatiaľ za sebou v príprave na MS 2014 dva domáce zápasy proti Rusom (prehra 1:3, víťazstvo 4:3) a ďalšie dva testovacie duely odohrali vo Francúzsku s domácimi hokejistami (prehra 2:4, víťazstvo 3:1). Fíni budú ich tretí súper, proti ktorému odohrajú piaty a šiesty prípravný zápas - vo štvrtok v Košiciach a o dva dni neskôr v Poprade. Oba duely sú už vypredané. 


"Samozrejme, že chceme uhrať dobré výsledky. A že sú to dobrí korčuliari? Dnes už vedia korčuľovať všetci na svete, nielen Fíni. Musíme sa na nich dobre pripraviť, ale to platí o každom zápase," pripomenul tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek. 

 

"Fíni hrajú technicky, ale pritom jednoducho. Nahadzujú si to dopredu, veľa korčuľujú a my budeme musieť s nimi. Veľmi ťažký súper pre nás, ale verím, že nám pomôžu aj diváci. Bol som na poslednom finálovom zápase extraligy v Košiciach proti Nitre a tam boli fantastickí," skonštatoval útočník Ladislav Nagy, ktorý v tejto sezóne úspešne pôsobil v Jokerite Helsinki. "Poznám aj pár chlapov z reprezentácie, proti ktorej budeme hrať. Najznámejším je asi obranca Jere Karalahti," upozornil Nagy. 

 

Brankár Július Hudáček pripomína, že 90 % štadiónov vo fínskej najvyššej súťaže má rozmery podobné tým kanadským, čiže s užším klziskom. V tomto smere čakajú na slovenských reprezentantov dva rozdielne zápasy, keďže Steel aréna v Košiciach má najväčšie rozmery z klzísk na Slovensku, zatiaľ čo popradský zimák zasa najmenšie. "V Steel aréne by nemali byť až takí nepríjemní, ale v Poprade budú po ľade ´lietať´," dodal Nagy. J. Hudáček ho doplnil: "Budú to ťažké, ale vhodné zápasy pre našu prípravu na majstrovstvá sveta. Fíni to hrajú priamočiaro, z každej šance či pološance vedia dať gól. Sú veľmi rýchli a priamočiari. Vyznávajú kanadský štýl hokeja." 

 

Vo štvrtok v Košiciach pôjde o 28. vzájomný súboj Slovákov a Fínov. Slovenskí hokejisti majú na konte len 5 víťazstiev a až 19 prehier. Tú zatiaľ poslednú utŕžili vlani vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Helsinkách (3:4). 

 

Tréner fínskej hokejovej reprezentácie Erkka Westerlund nenominoval na dvojicu prípravných zápasov na Slovensku ešte posily zo zámorskej NHL. Na východ Slovenska dorazia Fíni s hráčmi z domácej súťaže, švédskej SHL, švajčiarskej NLA a Kontinentálnej hokejovej ligy. V tíme by mal byť aj jeden útočník z nižšej zámorskej súťaže AHL Teuvo Teräväinen z mužstva Rockford IceHogs. 


V ich aktuálnom kádri sú celkovo dvaja brankári, osem obrancov a trinásť útočníkov. Generálnym manažérom fínskej reprezentácie je legendárny útočník Jari Kurri. 

 

Nominácia hokejovej reprezentácie Slovenska na prípravné zápasy s Fínskom: 
Brankári: Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 10), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 26) 
Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 13 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 7/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 25/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 40/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 20/0), Richard Stehlík (HC Vítkovice/ČR, 88/2), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 11/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 69/1), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 9/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 4/0), Radek Deyl (HC Košice, 3/0) 
Útočníci: Martin Bakoš (Slovan Bratislava/KHL, 8/0), Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 37/10), Tomáš Bulík (Bílí Tygři Liberec/ČR, 31/1), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 45/3), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 15/1), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 58/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 74/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 69/23), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 1/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 9/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 172/84), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 33/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 15/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 19/3), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 8/0), Tomáš Marcinko (HC Košice, 11/0). 

 

Nominácia Fínska na prípravné zápasy so Slovenskom: 
Brankári: Mikko Koskinen (Sibir Novosibirsk, Rus./KHL), Juuse Saros (Hämeenlinna) 
Obrancovia: Oskari Korpikari (Lahti), Tommi Taimi (Pori), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Esa Lindell, Jere Karalahti (obaja Jokerit Helsinki), Tuukka Mäntylä (Metallurg Novokuzneck, Rus./KHL), Jyri Marttinen (Pori), Juuso Hietanen (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL) 
Útočníci: Jani Tuppurainen (Jyväskylä), Petteri Wirtanen (Donbas Doneck, Ukr./KHL), Juha-Pekka Hytönen (Lausanne, Švaj.), Veli-Matti Savinainen (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), Michael Keränen (Ilves Tampere), Tommi Huhtala, Eetu Pöysti (obaja Espoo Blues), Teuvo Teräväinen (Rockford IceHogs, USA/AHL), Iiro Pakarinen (IFK Helsinki), Jarkko Immonen (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL), Miika Lahti (Jyväskylä), Jere Sallinen (Örebro, Švéd.), Tomi Sallinen (Espoo Blues) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona