Majster sveta z Európy, Rusi siahajú po triumfe bez prehry

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 14:01 • 2 min
Majster sveta z Európy, Rusi siahajú po triumfe bez prehry

MINSK - Už len štyri krajiny môžu vybojovať titul majstrov sveta na šampionáte v bieloruskom Minsku. Do záverečnej dlhoočakávanej hry o medaily sa dostali štyri európske tímy Rusko, Švédsko, Fínsko a Česko.

slovakia

left justify in out

Práve táto štvorica si delí zlaté medaily od roku 2008. Inými slovami, už šesť rokov sa nestalo, aby sa z titulu majstrov sveta tešili hráči inej krajiny. Rusom počas tohto obdobia pribudli do zbierky zlaté medaily trikrát, zvyšným trom tímom raz. Zatiaľ naposledy boli Rusko, Česko, Švédsko a Fínsko spoločne v semifinále svetového šampionátu 2011 v Bratislave. Vtedy získali titul Fíni. Obhajcami sú momentálne Švédi.

 

Napodobnia Rusi spanilú jazdu spred dvoch rokov? 
Ruskí hokejisti zatiaľ prechádzajú turnajom v Minsku ako nôž maslom. V ôsmich zápasoch osemkrát zvíťazili v riadnom hracom čase a už len dva kroky ich delia od zlatého opojenia a zároveň zopakovania spanilej púte spred dvoch rokov zo svetového šampionátu v Štokholme a Helsinkách. Na severe Európy nezaváhali v desiatich súbojoch ani raz a vo finále zdolali prekvapenie turnaja Slovákov 6:2. V ruskom výbere vtedy figurovali hviezdni útočníci Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin, ktorí v ňom nechýbajú ani teraz. 


"Naším jediným cieľom je zisk zlatých medailí. Preto sme sem do Minska cestovali," pripomenul Ovečkin po víťaznom štvrťfinálovom zápase s Francúzskom. Topkanonier NHL sa práve v tomto stretnutí vrátil do zostavy Rusov po zranení kolena. „Necítil som bolesť a nepotreboval som ani analgetiká. Do súbojov som šiel tak na 90% a verím, že to bude ešte lepšie," dodala hviezda Washingtonu Ovečkin. Jeho kolega z útoku Pittsburghu Jevgenij Malkin sa prezentoval proti Francúzom gólom a asistenciou. "Moje sebavedomie sa zvyšuje a hra zlepšuje," krátko komentoval Malkin. 

 

Rusi a Švédi sa v tejto sezóne stretli vo vzájomných súbojoch štyri razy. Trikrát sa v rámci turnajov Euro Hockey Tour tešili z víťazstva ruskí hokejisti. V generálke pred majstrovstvami sveta sa však v Štokholme zrodilo švédske víťazstvo 2:0, ktoré vychytala súčasná brankárska jednotka výberu Tre kronor Anders Nilsson. "Je jedno či proti mne strieľa hviezda typu Ovečkina alebo niekto iný. Vždy sa snažím čo najviac pomôcť tímu a ak sa to dá, udržať si čisté konto,“ povedal Nilsson pre Sportbladet. Útočník Mikael Backlund z Calgary pripomína, kde vie o slabinách ruského tímu. "Majú výbornú ofenzívu, ale vzadu sú zraniteľní. A to aj napriek tomu, že Sergej Bobrovskij je brankár svetových kvalít. Musíme hrať čo najviac v ich obrannej tretine a vyvíjať tlak na ich defenzívu," povedal Backlund pre server denníka Expressen. Ďalší švédsky útočník Joakim Lindström nabáda k tímovej súdržnosti. "Individuálne sa zápas nad silným súperom nedá vyhrať. Musíme byť silný ako tím." 

 

Fíni čakajú na titul tri roky, Česi štyri 


Hokejisti Česka a Fínska spája na týchto majstrovstvách sveta niekoľko paralel. Oba tímy predvádzali vo svojich základných skupinách nevyrovnané výkony a dlho nebolo jasné, či vôbec postúpia. Obaja však napokon vo štvrťfinále vyradili zámorských súperov, ktorí skončili v skupine výrazne nad nimi. Česi zdolali po dráme Američanov 4:3 a Fíni si poradili s Kanaďanmi 3:2. Zatiaľ posledný titul majstrov sveta vybojovali fínski hokejisti v roku 2011 v Bratislave, Česi o rok skôr v Kolíne nad Rýnom. Vlani v Štokholme nezostala medaila ani pre jednu z týchto krajín. 

 

"Už na prvom reprezentačnom zraze v Letňanoch sme si povedali, že na tomto šampionáte chceme byť úspešní. U nás v Česku to znamená zisk medaily. Pre postup do finále urobíme všetko, čo bude v našich silách," povedal 20-ročný český útočník Tomáš Hertl v rozhovore pre idnes.cz. O 15 rokov starší fínsky kapitán Olli Jokinen po triumfe nad Kanadov neskrýval nadšenie. „Už nám možno nikto neveril po tých nepresvedčivých výkonoch v skupine, ale pred štvrťfinále sme sa zomkli a ukázali aj kvalitu. Verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo." Tréner Errka Westerlund pre fínsky server iltasanomat povedal: "Som rád, že hráči konečne podali zodpovedný výkon v obrane aj útoku a bojovali. Mentálne nastavenie je teraz veľmi dobré." V zápasoch Euro Hockey Tour sa v tejto sezóne tešili Fíni z víťazstva nad Čechmi trikrát. Českí hokejisti uspeli iba raz, pred Vianocami v Prahe zvíťazili 2:0. 

 

Ďalší program MS 2014 v Minsku (všetky zápasy už budú v Minsk Arene, časy sú v SELČ): 


Sobota 24. mája - semifinále: 
Rusko - Švédsko (13.45 h), Česko - Fínsko (17.45 h) 


Nedeľa 25. mája: 
o 3. miesto (15.30 h), finále (20.00 h)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona