Majster filmovej a knižnej tvorby Dušan Roll nás navždy opustil

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 11:58 • 2 min
Majster filmovej a knižnej tvorby Dušan Roll nás navždy opustil

BRATISLAVA - Vo veku 93 rokov zomrel vo štvrtok 29. júla vo večerných hodinách zakladateľ a dlhoročný generálny riaditeľ Bienále ilustrácií Bratislava Dušan Roll. V tlačovej správe o tom informovala Hana Ondrejičková z medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

slovakia

left justify in out

Narodil sa 28. januára 1928 v Martine, kde na miestnom gymnáziu  zmaturoval. Po štúdiách na Právnickej fakulte a Vysokej škole stavebnej v Bratislave pôsobil vo vydavateľstve Osveta a neskôr vo vydavateľstve Mladé letá.

 

V roku 1963 bol jedným zo spoluzakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). V rokoch 1978 až 1981 pôsobil ako riaditeľ Slovenskej filmovej tvorby. V BIB zastával až do roku 2006 funkciu generálneho riaditeľa.

 

img


Zároveň bol viceprezidentom a prezidentom Medzinárodnej únie pre detskú knihu, prezidentom medzinárodnej poroty Ceny Hansa Christiana Andersena, členom umeleckej komisie UNICEF v New Yorku a viacerých medzinárodných porôt v rámci UNESCO.

 

Zakladal medzinárodný filmový festival Agrofilm Nitra a pôsobil v porotách mnohých medzinárodných filmových festivalov. V roku 2008 mu prezident Ivan Gašparovič udelil vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona