Májové ceny na Slovensku klesli výraznejšie ako v EÚ

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 14:23 • 2 min
Májové ceny na Slovensku klesli výraznejšie ako v EÚ

BRATISLAVA - Medziročná inflácia v eurozóne, ako aj v celej 28-člennej Európskej únii bola v máji na zhodnej úrovni -0,1 %.

slovakia

left justify in out

Medziročný pokles cien sa teda zmiernil, keďže v apríli bola medziročná inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ na úrovni -0,2 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v eurozóne vzrástli o 0,4 % a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku bol v máji medziročný pokles cien výraznejší ako priemer EÚ, keďže slovenská medziročná miera inflácie bola na úrovni -0,7 %. V porovnaní s aprílovou úrovňou -0,4 % sa medziročný pokles na Slovensku prehĺbil. Medzimesačná slovenská inflácia bola na úrovni -0,1 %.

 

Medziročný pokles cien v máji evidovalo šestnásť členských krajín EÚ. Najvýraznejšie sa ceny znížili v Rumunsku (-3 %), v Bulharsku (-2,5 %) a na Cypre (-1,9 %). Najväčší medziročný rast cien bol v Belgicku (1,6 %), na Malte (1 %) a vo Švédsku (0,8 %). V porovnaní s aprílom sa cenová hladina znížila v deviatich členských štátoch, vzrástla v jedenástich a stagnovala v ôsmich.

 

Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie v eurozóne smerom nahor mali v máji ceny v reštauráciách a kaviarňach, ktoré jej pridali 0,12 percentuálneho bodu. Nasledovali ich ceny nájmov a ceny tabaku (zhodne 0,07 percentuálneho bodu). Celkovú cenovú hladinu smerom nadol medziročne zatlačili ceny pohonných látok pre dopravné prostriedky, ktoré inflácii ubrali 0,53 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (-0,20 percentuálneho bodu) a plynu (-0,13 percentuálneho bodu).


bu;me



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies