Majoritným akcionárom vo vydavateľstve Petit Press bude PSIS podnikateľa Vajdu, Penta má 45%

NETKY.SK • 5 November 2014, 12:45 • 2 min
Majoritným akcionárom vo vydavateľstve Petit Press bude PSIS podnikateľa Vajdu, Penta má 45%

BRATISLAVA - Zástupcovia spoločností PSIS (Prvá slovenská investičná spoločnosť), vedenie vydavateľstva Petit Press, NAMAV (dcérska spoločnosť tlačovej agentúry Sita) a Penta Investments Limited ukončili rokovania o usporiadaní akcionárskych pomerov vo vydavateľstve Petit Press. PSIS bude v budúcnosti v postavení 55 % majoritného akcionára. TASR o tom informoval generálny riaditeľ Sita Ivan Sámel.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti PSIS a NAMAV/Penta uzavrú zmluvu o prevode 5 % akcií v prospech PSIS a najneskôr v decembri 2014 akcionársku dohodu postavenú na princípoch podpísaného memoranda. Memorandum stanovuje, že PSIS má v kompetencii riadiacu a NAMAV/Penta kontrolnú funkciu voči vydavateľstvu. "Výsledkom viac ako mesačných rokovaní je akcionárska dohoda, ktorá smeruje k dlhodobému usporiadaniu vzťahov medzi akcionármi. Zúčastnené strany dohodu považujú za dôležitý predpoklad k postupnej stabilizácii pomerov v redakciách Petit Press, najmä v redakcii denníka SME, kde je situácia najkritickejšia," uvádza vo vyhlásení Sámel.

 

Stratégiu v oblasti tvorby obsahu médií bude zastrešovať predseda predstavenstva a spoluzakladateľ denníka SME Alexej Fulmek. Zmluvné strany rovnako predpokladajú, že ústupom do minoritnej pozície nebude NAMAV, financovaný investičnou skupinou Penta, potrebovať schválenie transakcie zo strany Protimonopolného úradu SR (PMÚ). "Naopak, PSIS preskúma potrebu notifikovať zo strany PMÚ prevzatie majority v spoločnosti Petit Press," dodal Sámel.

 

Akcionári taktiež prehlasujú, že bude vytvorený dokument, ktorý má garantovať nezávislé fungovanie redakcií a novinárov v spoločnosti Petit Press, pričom tento dokument zakotví princípy komunikácie medzi akcionármi a redakciami. "Prípadná komunikácia akcionára so šéfredaktorom bude možná len vo výnimočných prípadoch, na vyžiadanie, so zadaním dôvodu a súhlasom šéfredaktora a súhlasu predsedu predstavenstva spoločnosti, prípadne v prítomnosti predsedu predstavenstva spoločnosti a člena/členov vedenia redakcie," vysvetlil Sámel. Podľa jeho slov, komunikácia a riadenie redaktorov bude v priamej kompetencii šéfredaktora novín, jeho zástupcov, editorov a vedúcich oddelení. "Nominácie na posty šéfredaktorov budú v kompetencii predsedu predstavenstva spoločnosti," dodal.

 

Svoj 50-percentný podiel v Petit Press predala nemecká spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Vstup Penty do vydavateľstva Petit Press spôsobilo odchod vedenia redakcie denníka Sme, ďalší redaktori sú vo výpovednej lehote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies