Major: Odchod z EÚ izoluje Britániu, môže viesť aj k rozpadu Spojeného kráľovstva

NETKY.SK • 16 December 2015, 12:29 • 2 min
Major: Odchod z EÚ izoluje Britániu, môže viesť aj k rozpadu Spojeného kráľovstva

LONDÝN - Odchod z Európskej únie zanechá Britániu v nebezpečnej izolácii a mohol by viesť aj k rozpadu Spojeného kráľovstva. Pre stanicu BBC Radio to dnes uviedol bývalý britský premiér John Major.

slovakia

left justify in out

"Som skeptický voči značnej časti politiky Európskej únie, zahrávať sa však s myšlienkou opustenia EÚ v časoch, keď sa celý svet spája, sa mi javí ako veľmi nebezpečné," povedal Major, konzervatívny premiér z rokov 1990-97.

 

Takýto krok by podľa 72-ročného bývalého predsedu britskej vlády zvýšil šance na usporiadanie ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska, ktorým by mohlo dôjsť k rozpadu Spojeného kráľovstva.

Major zdôraznil dôležitosť ďalšej diskusie o tom, či má Británia zostať v 28-člennom bloku, kde by podľa jeho názoru bola krajina bezpečnejšia a prosperujúcejšia, nemalo by to však byť rozhodujúcim faktorom v tomto procese. Expremiér zároveň varoval, že mnoho argumentov predložených tými, ktorí uprednostňujú vystúpenie z EÚ, je "klamlivých", pričom opustenie bloku by neumožnilo Británii plne kontrolovať imigráciu, kľúčovú otázku pre voličov.

 

"Ak opustíme EÚ, nebude to priateľský rozchod. Okrem toho, rokovania s podráždeným bývalým partnerom môžu byť potom veľmi náročné. Vstupom na samostatný trh sa môžeme dočkať nevyhovujúcich podmienok," tvrdí Major. Úradujúci britský premiér David Cameron prisľúbil opätovné prehodnotenie vzťahov medzi Londýnom a EÚ ešte pred referendom o zotrvaní Británie v únii, naplánovaným na záver roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies