Majiteľku hospitalizovali na psychiatrii. Jej psi zostali bez dozoru, niektorí to neprežili!

NETKY.SK • 20 December 2017, 08:37 • 2 min
Majiteľku hospitalizovali na psychiatrii. Jej psi zostali bez dozoru, niektorí to neprežili!

PRAHA – Keď vstúpili do rodinného domu, neverili vlastným očiam. Pohľad na 26 zbedačených psov ich úplne odrovnal. Majiteľku psích miláčikov museli previesť na psychiatrickú liečebňu, a tak sa o nich nemal kto postarať. Privolaní členovia spolku Šarpej v núdzi sa dostali do jej rodinného domu, kde našli celkom 26 podvyživených psov, medzi nimi už ležali aj piati mŕtvi, ktorí zomreli pravdepodobne od hladu a na dehydratáciu.

slovakia

left justify in out

Psi boli zatvorení v dome, odkedy hospitalizovali ich majiteľku na psychiatrickej liečebni. Trpeli vo vlastných výkaloch bez prísunu potravy. Niektoré z nich boli dokonca zamknuté v klietkach, pričom ostatné behali voľne po dome. Opateru o toľkých psov Věra O. evidentne nezvládla, výsledkom čoho je smrť niektorých z nich. Na neprijateľné podmienky, v ktorých držala svojich psov, už viackrát upozorňovalo aj samotné mesto Luštěnice, no bez úspechu.

 

„Našli sme tri mŕtve dospelé psy a dve mŕtve šteniatka. Jedna fenka zomrela neskôr na veterine na totálne zlyhanie organizmu,“ uviedla pre MF DNES vedúca spolku Šarpej v núdzi Kristína Wurstová. Dodala, že túto situáciu mesto riešilo už viac ako rok, no na základe zákona sa nikdy nikam nepohli. Ľudia sa teda rozhodli, že využijú čas, keď majiteľku odviezli na týždeň do nemocnice a zakročia sami. Věra sa nechala hospitalizovať v Psychiatrickej liečebni Kosmonosy. Táto „záchrankyňa“ je už známou firmou, pred časom dokonca oslovila aj média s prosbou o finančný príspevok, aby neprišla o dom, keď sa ešte pýšila svojimi úspechmi zo psích výstav.

 

Tento rok však jej rodinný dom skončil v exekúcii a neskôr prešiel do majetku realitnej kancelárie. Majiteľka tento stres nezvládla a skončila v rukách lekárov. Věra tvrdí, že v deň, keď ju hospitalizovali, upovedomila políciu o tom, že má v dome zvieratá, ktoré žiaľ ostali bez potrebnej starostlivosti. Wurstová informovala, že majiteľka si na svojich štvornohých kamarátov spomenula až po týždni. Do takého hrozného stavu sa podľa nej nemohli dostať za týždeň. Pri odchyte zvierat asistovala aj polícia.

 

Tá už prijala trestné oznámenie od obce, podobné kroky zvažujú aj chovatelia. „Zišlo sa viac ľudí, ktorí sa snažili za každú cenu konečne túto odpornú kauzu ukončiť. Na základe žiadostí obce o pomoc náš spolok Šarpej v núdzi prevzal do opatery niekoľko dospelých šarpejov,“ uviedla Wurstová. Väčšina z nich mala šťastie a skončila u skúsených psíčkarov, u ktorých sa zotavujú. "Bojíme sa, aby sa psi nevrátili k majiteľke, ktorá avizovala, že by ich chcela späť po návrate z Kosmonosu,“ povedala Wurstová s obavami. Je však rozhodnutá, že psi jej späť nevrátia.

 

Prípad už rieši aj Štátna veterinárna správa, ktorá telá uhynutých psov podrobila pitve. Veterinári zatiaľ nechcú špekulovať, či ide o dlhodobé týranie. „Výsledky pitvy ešte nemáme k dispozícii, mali by sme ich mať koncom týždňa. Bez nich nechceme špekulovať a prijímať nejaké závery. Ide o komplikovanú záležitosť, prebieha komunikácia s políciou, musíme dať dokopy všetky informácie,“ povedal hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Vorlíček.

 

Wurstová podotkla, že psi mali rôzne zranenia a choroby. Predovšetkým šarpejovia mali problémy so zrakom a obličkami. Finančné náklady na ich uzdravenie sa môžu vyšplhať až na desiatky tisíc ČK. Ak sa to všetko naráta, v konečnom dôsledku sa môžu priblížiť aj k 100-tisícom ČK. Tento prípad už otriasol aj sociálnou sieťou, kde sa viacerí zhodli, že keď si od majiteľky kúpili psa, trpel vážnymi chorobami. Věrinu chovateľskú stanicu svedkovia označili skôr za nelegálnu množiareň. Záznamy však ukazujú na to, že už viac ako 10 rokov nezapísala žiaden vrh aj napriek tomu, že psov pribúdalo.

 

Tento prípad ani zďaleka nie je ojedinelý. Tento rok už českí úradníci zhabali viacero psov, ktorí žili v neprijateľných podmienka. Držiteľovi psov z Mladej Boleslavy odviezli 26 psíkov rôzneho druhu, ten však nebol vedený ako chovateľ. Psov si nosil z ulice. Naposledy u neho zasahovali v októbri, keď odviezli až 34 psov. „Nedá sa nič robiť, zaobstarám si nové,“ uviedol zberateľ Hrbáček. Svoj sľub aj dodržal. Kvôli psom už zinkasoval zopár mastných pokút.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies