Majitelia vozidiel bez STK budú môcť byť naďalej pokutovaní

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 11:33 • 2 min
Majitelia vozidiel bez STK budú môcť byť naďalej pokutovaní

BRATISLAVA – Majitelia vozidiel budú naďalej dostávať automaticky pokutu 332 eur, ak ich vozidlo nemá platnú technickú a emisnú kontrolu (STK a EK). Chceli to zmeniť poslanci NR SR za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký, ktorí predložili do parlamentu novelu zákona.

slovakia

left justify in out

NR SR však ich návrh odmietla. Podľa ich návrhu mal okresný úrad upozorniť vodiča a dať mu 30-dňovú lehotu na predloženie platných dokladov. Podľa predloženej novely by teda najprv prišlo upozornenie, že podľa registra vozidiel uplynula lehota platnosti technickej alebo emisnej kontroly. Ak by majiteľ vozidla do 30 kalendárnych dní nepredložil príslušnému okresnému úradu platný doklad o STK alebo EK, potom by mohol úrad začať správne konanie o uložení pokuty 166 eur za každú kontrolu a vozidlo.


Podľa informácií z ministerstva dopravy na Slovensku je až 150-tisíc áut bez platnej STK a EK. „Všetkým týmto majiteľom vozidiel sme chceli dať druhú šancu a zároveň zaviesť štandard, že najprv vám z úradu príde upozornenie, že vám skončila platnosť STK alebo EK. Ak do 30 dní nezareagujete, tak až potom vám úrad bude môcť uložiť pokutu,“ povedal pre agentúru SITA poslanec Pavol Zajac. 

Do roku 2011 mohli byť pokutovaní vodiči motorových vozidiel bez platnej STK alebo EK iba vtedy, ak ich pri jazde vozidlom zastavili policajti. Novelizácia zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá vstúpila do účinnosti 1. februára 2012, umožňuje v rámci správneho konania sankcionovať majiteľov vozidiel aj odborom cestnej dopravy a pozemných komunikácií okresného úradu. Pokuta môže byť uložená za každé vozidlo a za každú kontrolu, bez ohľadu na to, či je vozidlo prevádzkované alebo je dlhodobo „zaparkované“ v garáži alebo stodole. 

 

Pravidelnú technickú a emisnú kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel, a to bez ohľadu na to, či reálne jazdí, alebo nie. Táto povinnosť vyplýva z predpisov Európskej únie a na Slovensku platí od marca 2005. Lehoty kontrol sa odvíjajú od dátumu prvej evidencie vozidla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona