Majitelia obchodov v Nairobi: Vojaci počas akcie rabovali v nákupnom centre!

NETKY.SK • 1 Október 2013, 09:54 • 2 min
Majitelia obchodov v Nairobi: Vojaci počas akcie rabovali v nákupnom centre!

NAIROBI - Majitelia obchodov v luxusnom nákupnom centre v kenskom Nairobi, kde zahynulo koncom minulého mesiaca 67 ľudí pri najkrvavejšom útoku militantov v krajine za posledné roky, sa sťažovali, že vojaci vyslaní na ukončenie štvordňovej drámy lúpili elektroniku, šperky a peniaze z pokladní. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kenská vláda uviedla, že berie takéto obvinenia vážne, ale zdôraznila, že úlohou operácie armády bolo aj ochrániť tovar v nákupnom centre Westgate, kde solventní Keňania a cudzinci často nakupujú iPady, švajčiarske hodinky a náhrdelníky vykladané drahokamami. Minister vnútra informoval, že podľa hlásení boli vylúpené len tri obchody a ostatní majitelia uviedli, že ich tovar ostal nedotknutý.

Po masakre vo Westgate sa však začali ozývať nahnevaní vlastníci obchodov a mnohí Keňania. Podľa nich došlo v areáli k rabovaniu aj vtedy, keď vojaci, poverení úlohou chytiť približne 15 ozbrojených útočníkov, zamkli budovu. "Celý obchod mi 'vybielili'," povedal optik, ktorému povolili vstup do nákupného centra v nedeľu večer 29. septembra. Dodal, že mu z obchodu ukradli desiatky slnečných okuliarov a rámov. 

"Videl som aj prázdne pulty s hodinkami a stojany s klenotmi," opísal. Jeho brat vyhlásil: "Vieme, kto to urobil, ale čo môžeme robiť? Vydrancovali to. Armáda zabezpečila priestory a vtedy tovar zmizol. To je Keňa."

Trúfalý útok na nákupné centrum v Nairobi šokoval celú krajinu a svet. Útočníci totiž zasypali ľudí guľkami a granátmi. V regióne a na Západe to vyvoláva obavy, že Somálsko je ešte stále "cvičiskom" pre militantných islamistov.

Kenskí zákonodarcovia navštívili nákupné centrum v pondelok a  uviedli, že budú preverovať správy, podľa ktorých šéfovia bezpečnostných síl nepodnikli žiadne kroky napriek tomu, že údajne mali spravodajské informácie o blížiacom sa útoku. Veliteľov a ďalších predstaviteľov bezpečnostných síl chcú vypočuť tento týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona