Majitelia čiernych stavieb budú mať rok na vydanie stavebného povolenia

NETKY.SK • 16 Marec 2014, 13:38 • 2 min
Majitelia čiernych stavieb budú mať rok na vydanie stavebného povolenia

BRATISLAVA - Dodatočné povoľovanie čiernych stavieb sa už čoskoro stane minulosťou. Počíta s tým nový stavebný zákon, na príprave ktorého sa podieľa aj odborná verejnosť.

slovakia

left justify in out

Nový zákon by sa už čoskoro mal dostať do medzirezortného pripomienkového konania. Majitelia čiernych stavieb budú môcť ešte počas prechodného obdobia preukázať, že stavba spĺňa podmienky na vydanie nového stavebného povolenia.
      

"Zavádzame ešte prechodné obdobie, kde do jedného roka od účinnosti nového stavebného zákona bude možné podať žiadosť o dodatočné povolenie," približuje navrhované zmeny hovorca Ministerstva dopravy,  výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) Martin Kóňa. To však ale neznamená, že každému, kto si takúto žiadosť podá, bude automaticky takáto stavba aj dodatočne povolená. "Musí samozrejme spĺňať všetky náležitosti na vydanie stavebného povolenia. Pokiaľ podmienky nesplní, stavba bude musieť byť odstránená," zdôraznil. Pripomenul, že obce ako stavebné úrady môžu už aj teraz nepovolené stavby odstrániť a môžu ich aj dodatočne povoliť.
      

Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI) žiada zaviesť do zákona nezávislú kontrolu projektovania a zhotovovania stavieb. "Najdôležitejšou zmenou, ktorú sa nám doposiaľ podarilo v návrhu zákona presadiť, je nová funkcia kontrolného statika, ktorý bude preverovať správnosť statického výpočtu," povedal pre TASR predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko. Vyjadril presvedčenie, že sa počas schvaľovacieho procesu zo zákona nevytratí.
      

Návrh nového stavebného zákona zahŕňa aj vznik ďalších dvoch kategórií autorizovaných inžinierov. Je nimi kategória stavebnotechnický dozor, ktorú predstavuje odnož stavebných dozorov s autorizáciou, ako aj inžinier pre vedenie uskutočňovania stavieb, kam budú patriť hlavní stavbyvedúci s autorizáciou.
      

"Komora v súčasnosti definuje, aké kvalifikačné predpoklady by mali spĺňať tieto dve nové kategórie autorizovaných inžinierov. Zároveň je potrebné určiť podmienky vzdelania a praxe týchto inžinierov, ktorých prítomnosť v stavebnom procese by mala zabezpečiť zvýšenie kvality pri realizácii stavieb," priblížil Benko.
     

Komora trvá aj na tom, aby všetky fázy realizačnej projektovej dokumentácie spracovala autorizovaná osoba. "Máme za to, že odbornú robotu by mali robiť len odborníci a oblasti projektovania aj zhotovovania by mali byť kontrolované," konštatoval Benko. Pokiaľ by tieto zmeny prešli cez legislatívny proces, situácia v stavebníctve sa podľa neho výrazne zlepší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies