Majiteľ siete kúpeľov v Marrákeši vymyslel trvalo udržateľný hamam

NETKY.SK • 8 November 2016, 15:37 • 2 min
Majiteľ siete kúpeľov v Marrákeši vymyslel trvalo udržateľný hamam

MARRAKÉŠ - Maroko, ktoré je do 18. novembra hostiteľom 22. zasadnutia konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC), sa snaží prispieť k zlepšeniu životného prostredia aj zmenou tradičných postupov. Aj tých, ktoré sa týkajú typických miestnych kúpeľov - hamamov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval spravodajský web 20 Minutes, hamam je neodmysliteľnou súčasťou životného štýlu ľudí v moslimskom svete. Ich prevádzka však má negatívny dopad na životné prostredie. Okrem dymu, výparov a sadzí, ktoré následne poškodzujú okolité budovy, totiž asi 10.000 hamamov existujúcich v Maroku ročne spotrebujú tri milióny ton dreva a vyprodukujú štyri milióny ton oxidu uhličitého.

 

Na vykúrenie pece, ktorá zohrieva vodu na parný kúpeľ, jeden hamam denne spotrebuje tonu dreva.

 

Mahdi, majiteľ siete hamamov v Marrákeši, pre web 20 Minutes uviedol, že kúpiť drevo je v Maroku čoraz ťažšie, jeho cena stúpa, podobne ako aj ceny pohonných hmôt. Preto s priateľom-inžinierom vymysleli "trvalo udržateľný hamam", v ktorom kúria alternatívnym palivom - biologickým odpadom, ako sú kôstky z olív či škrupiny z mandlí.

 

Cena za tento odpadový materiál je síce porovnateľná s drevom, ale na získanie rovnakého objemu tepla sa biologického odpadu spáli menej. Náklady na prevádzku hamamu sa po zavedení novej technológie znížili o 60 percent, podobne aj emisie oxidu uhličitého. Návratnosť investície do nákupu nových vykurovacích pecí (asi 100.000 eur) je vypočítaná na päť rokov.

 

Tento progresívny majiteľ hamamu sa teraz chce venovať osvete zameranej na zníženie spotreby vody. Každý návštevník totiž počas návštevy kúpeľov minie v priemere 200 litrov vody. Najviac jej minú ženy, ktoré si v hamame umývajú vlasy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies