Grécko predáva ostrov za 10 miliónov eur

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 08:34 • 2 min
Grécko predáva ostrov za 10 miliónov eur

SOLÚN - Neobývaný grécky ostrov v súkromnom vlastníctve pôjde v septembri do dražby.

slovakia

left justify in out

Vyvolávacia cena bude 10 miliónov eur, potvrdila v stredu spoločnosť organizujúca aukciu. Viac ako desaťhektárový ostrov neďaleko turistami vyhľadávaného polostrova Chalkidiki v severnom Grécku je ďalším v poradí, ktorého sa pôvodný majiteľ chce zbaviť. Dôvodom sú vysoké majetkové dane zavedené vládou v Aténach, ktorá bojuje proti vážnej hospodárskej kríze. Napríklad v apríli sa k ostrovu Skorpios, kde sa niekdajší magnát Aristoteles Onassis oženil s vdovou po zavraždenom americkom prezidentovi Johnovi F. Kennedym, dostala dcéra ruského miliardára. Odhaduje sa, že zaň zaplatila viac ako 100 miliónov eur.

Grécko prechádza tvrdými škrtmi vo verejnom sektore ako hlavnej podmienke zahraničnej finančnej pomoci v celkovej dohodnutej sume 240 miliárd eur. Výmenou za jej postupné posielanie do Atén musí tamojšia vláda realizovať dôležité, no bolestivé reformy v rámci fungovania štátu. Rušenie pracovných miest, zvyšovanie daní, predaj štátneho majetku či znižovanie platov a dôchodkov však vyvolávajú tvrdý odpor verejnosti, ktorá sa proti zahraničným požiadavkám búri. Juhoeurópska krajina je totiž už šiesty rok v recesii a miera nezamestnanosti je na rekordnej úrovni 27 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona