Majiteľ LA Clippers svojej priateľke: Nevoď na zápasy čiernych!

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 09:08 • 2 min
Majiteľ LA Clippers svojej priateľke: Nevoď na zápasy čiernych!

LOS ANGELES - Otvorený rasizmus majiteľa basketbalistov Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga pobúril takmer celé USA.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatročný vlastník klubu NBA verejne urazil celú afro-americkú komunitu, vrátane jedného z najlepších hráčov histórie súťaže a bývalého hráča mestkých rivalov Lakers Earvina "Magica" Johnsona. Sterling na audionahrávke zo začiatku mesiaca počas telefonického rozhovoru so svojovou vtedajšou priateľkou vystupujúcou pod menom V. Stiaviano vyčítal, že sa ukazuje na verejnosti v spoločnosti "čiernych ľudí". Menovite spomenul Johnsona, ktorého Staviano stretla na zápase Clippers a fotku s ním umiestnila na svoju profil na sociálnej sieti.

 

Správu ako prvý uverejnil portál TMZ.com, ktorý publikoval desaťminútovú nahrávku rozhovoru medzi miliardárom a mladou ženou. "Vadí mi, že ťa vidím v spoločnosti čiernych ľudí. Skutočne musíš? Môžeš s nimi spať, môžeš ich sem pozvať. Ale nie na zápasy. A prečo si dávaš na Istagram fotky s ním (s Johnsonom)?. Toho mi na zápasy nevoď," povedal Sterling, ktorý je po predkoch sčasti Mexičan.

 

 

Jeho slová pobúrili celú komunitu. Pôvodne sa objavili správy, že Clippers ani nenastúpia na nedeľňajší večerný zápas play off na palubovke Golden State. Tréner Doc Rivers však neskôr povedal, že tím hrať bude. "Znepokojuje ma to, rovnako ako tím. Ale dohodli sme sa, že najlepšou odpoveďou na jeho slová bude, keď nastúpime," cituje portál yahoo.com Riversa. 

 

Kobe Bryant povedal, že by Sterlinga už "nedokázal hrať", rovnakou reakciou sa prezentoval aj LeBron James. Všetky dostupné sociálne siete boli zaplnené nahnevanými reakciami od bývalých hráčov, hudobníkov, hercov a ostatných slávnych Afro-Američanov. Ku kauze sa už vyjadril aj prezident USA Barack Obama, ktorý slová Sterlinga označil za "neuveriteľne urážlivé rasistické poznámky".

 

 

Legendárny "Magic" Johnson povedal, že pokiaľ bude Sterling majiteľom Clippers, na ich zápasy nepríde. Oba kluby sa pritom delia o halu Staples Center. "Je mi ľúto, že moji priatelia Doc Rivers a (líder Clippers) Chris Paul musia pracovať pre človeka, ktorý si toto myslí o Afro-Američanoch. Jeho slová so monoklom pod okom ligy," povedal Johnson.

 

Sterling, ktorý vlastní Clips od roku 1981, má bohatú minulosť s rasistickým správaním. Federálna vláda ho dvakrát vyšetrovala v súvislosti s incidentom, keď ako bývalý majiteľ hotela odmietol prenajať izby ľuďom, ktorí boli afro-amerického a latinského pôvodu. Za rasistické predsudky ho súdil aj bývalý výborný hráč Elgin Baylor, ktorý bol 22 rokov generálnym manažérom Clippers. So žalobou neskôr neuspel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies