Majetkové rozdiely v eurozóne sa zväčšujú, sever bohatne a juh chudobnie

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 20:40 • 2 min
Majetkové rozdiely v eurozóne sa zväčšujú, sever bohatne a juh chudobnie

BERLÍN - Rozdiely v bohatstve obyvateľov krajín eurozóny sa neustále zväčšujú, keď na jednej strane bohatstvo Nemcov či Rakúšanov sa zvyšuje a na druhej obyvatelia štátov na juhu eurozóny chudobnejú. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila štúdiu nemeckej spoločnosti Flossbach von Storch.

slovakia

left justify in out

Aj keď majetková nerovnosť medzi krajinami severu eurozóny ako Nemecko či Holandsko a na juhu ako Portugalsko je všeobecne známa, podľa spoločnosti Flossbach von Storch sa v posledných rokoch ešte zvýšila. Na základe cenového koša, ktorý zahŕňa položky ako nehnuteľnosti, akcie, umelecké diela či prémiové vína, sa hodnota majetku v Nemecku a Rakúsku zvýšila minulý rok o viac než 7 %. Najviac sa pod tento vývoj podpísali ceny nehnuteľností, ktoré napríklad v Nemecku vzrástli o vyše 6 %.

 

Tempo rastu hodnoty majetku v Nemecku a Rakúsku bolo zhruba dvojnásobne rýchlejšie než v prípade Talianska a Španielska. V prípade Grékov dokonca hodnota majetku za minulý rok o viac než 4 % klesla. V dôsledku takéhoto vývoja sa potom v 19-člennom bloku zvyšuje politické napätie.

 

Podľa Thomasa Mayera z Flossbach von Storch sa krajinám na juhu Európy darilo až do roku 2006, keď spľasla realitná bublina. "V súčasnosti sú tieto štáty v situácii Japonska," povedal Mayer, poukazujúc na fakt, že japonská ekonomika už roky stagnuje a zápasí s vysokým štátnym dlhom.

 

Rastúce rozdiely v hodnote bohatstva v eurozóne priznáva aj Európska centrálna banka (ECB). Ako uviedla, priepasť medzi ekonomicky silnejšími a slabšími krajinami sa skôr zväčšuje než zmenšuje, pričom v období vzniku jednotnej meny sa počítalo práve s tým, že rozdiely medzi štátmi sa budú postupne zmenšovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona