Majetkové priznania nepodalo najviac funkcionárov od roku 2004

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 11:56 • 2 min
Majetkové priznania nepodalo najviac funkcionárov od roku 2004

BRATISLAVA – Majetkové priznania tento rok podľa predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého neodovzdal najvyšší počet verejných funkcionárov od čias prijatia ústavného zákona v roku 2004.

slovakia

left justify in out

Tých funkcionárov, ktorí priznanie neodovzdali, čaká pokuta do výšky mesačného platu. Majetkové priznanie však dodať nemusia. Verejní funkcionári mali do parlamentu predložiť majetkové priznania za rok 2012 do 2. apríla. Ako povedal dnes pre agentúru SITA Beblavý, povinnosť majetkové priznanie podať malo 650 verejných funkcionárov, včas ich podalo 599, štyridsiati ôsmi ich nepodali vôbec, z toho štyria sú stále verejnými funkcionármi, traja priznania podali oneskorene.

Podľa Beblavého 48 neodovzdaných priznaní je historicky najvyšší počet od prijatia ústavného zákona v roku 2004. V minulých rokoch si zákonnú povinnosť nesplnilo do 20 funkcionárov. „Voči 51 funkcionárom, ktorí neodovzdali alebo odovzdali majetkové priznania neskoro, by mal výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začať konanie, a ak rozhodne, že prišlo k porušeniu zákona, potrestá ich pokutou vo výške mesačného platu,“ povedal s tým, že pokuty sú príjmom štátneho rozpočtu a dá sa odhadnúť, že v tomto prípade dosiahnu 40 000 až 60 000 eur. 

Podľa Beblavého za nárastom počtu nepodaných priznaní môže byť koniec volebného obdobia, pretože zo 48 je 44 funkcionárov takých, ktorí vo funkcii v roku 2012 skončili. „Sú to ľudia, ktorí si to neuvedomili, alebo sa im to nechcelo odovzdať,“ uviedol. Druhým dôvodom podľa neho môže byť aj fakt, že v minulosti sa takým ľuďom posielal aj list s upozornením, ale v roku 2011 sa z úsporných dôvodov zrušil, pretože tak ako občania, aj verejní funkcionári majú poznať svoje povinnosti. 

Verejní funkcionári by už na budúci rok mali podávať majetkové priznania po novom. Podľa navrhovanej novely ich bude môcť výbor pokutovať opakovane, kým majetkové priznanie nedodajú. „Aj dnes ich väčšina dodatočne pošle, asi aby nevznikol pocit, že majú, čo tajiť,“ uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona