Majetkové priznania nepodali včas 3 poslanci, hrozí im pokuta vyše 740 eur

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:31 • 2 min
Majetkové priznania nepodali včas 3 poslanci, hrozí im pokuta vyše 740 eur

Majetkové priznania nepodali včas 3 poslanci, hrozí im pokuta vyše 740 eur

slovakia

left justify in out

img

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začne na septembrovej schôdzi konanie voči trom poslancom, ktorí v stanovenom termíne nedoručili do Národnej rady SR svoje majetkové priznania. Natálii Blahovej, Milanovi Laurenčíkovi (obaja SaS) a Ivanovi Chabanovi (SDKÚ-DS) hrozí pokuta viac ako 740 eur. Pre TASR to dnes potvrdila predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD).
      Majetkové priznania boli povinní predložiť na základe ústavného zákona do 30 dní odo dňa, kedy sa ujali výkonu verejnej funkcie. Podľa Zmajkovičovej si túto povinnosť splnili všetci okrem spomínaných troch poslancov.
      Opozičná poslankyňa tvrdí, že výbor si môže od previnilcov vyžiadať stanovisko. "Verejný funkcionár sa môže vyjadriť, prečo podal priznanie oneskorene," zdôvodnila. No ak je priznanie podané oneskorene, hoci aj o jeden deň, tak hrozí sankcia vo výške mesačného platu. "Zákon nepripúšťa nejakú mäkkosť. Nie je tam slovíčko 'možno udeliť' pokutu, ale 'udeľuje sa' pokuta," zdôraznila Zmajkovičová.
      Keďže však ide o čerstvo nastúpených poslancov, ich sankcia nebude predstavovať výšku celého poslaneckého platu, ale dosiahne úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve, teda viac ako 740 eur. Pokutu musia ešte odhlasovať členovia spomínaného výboru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies