Mail od Sunday: FBI upozorňovala MI5 na Abediho už začiatkom tohto roku

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 09:13 • 2 min
Mail od Sunday: FBI upozorňovala MI5 na Abediho už začiatkom tohto roku

LONDÝN - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už v januári tohto roku upozorňoval britskú kontrarozviedku MI5, že predpokladaný páchateľ nedávneho útoku v britskom Manchestri je napojený na severoafrickú teroristickú bunku.

slovakia

left justify in out

Napísal o tom dnes britský nedeľník Mail of Sunday s odvolaním sa na zdroj v MI5.

 

Zdroj pre denník uviedol, že FBI začiatkom tohto roku informovala MI5, že podozrivý Salman Abedi je členom severoafrického teroristického gangu sídliaceho v Manchestri, ktorý hľadá politický terč pre svoj útok. Informáciu o tom FBI získala z komunikácie Abediho, ktorého sledovala od polovice roku 2016, ako aj zo zistení v Líbyi, kde vyšlo najavo, že Abediho rodina je napojená na teroristické skupiny.

 

"Na základe tipu z USA bol Abedi a ďalší členovia gangu preverovaní (agentmi) MI5. Predpokladalo sa, že v tom čase Abedi plánoval vraždu nejakého politického dejateľa. Vyšetrovanie však nič neprinieslo a bolo zastavené," uviedol zdroj pre nedeľník.

 

K výbuchu v predsálí multifunkčnej haly Manchester Arena došlo v noci na utorok, na záver koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande. Pri útoku prišlo o život 22 ľudí vrátane detí a tínedžerov. Ďalších vyše 70 osôb utrpelo zranenia.

 

Britská polícia predpokladá, že šlo o samovražedný atentát, ktorého páchateľom bol Abedi - v Británii narodený syn líbyjských prisťahovalcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona